26 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kentsel dönüşüm açıklaması!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kentsel dönüşüm açıklaması!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem ve kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Ülkenin her tarafında bina altyapısında radikal adımlar atmak zorundayız" dedi...



Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katıldı. Toplantıda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem ve kentsel dönüşüm ile ilgili "20 yaşından büyük binaların büyük bir bölümü depreme karşı dayanıksızdır" dedi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, her depremin Türkiye'deki potansiyel deprem tehlikesini hatırlattığını belirtti. Erdoğan şu şekilde konuştu: 

"Her deprem haberi ülkemizin potansiyel tehdidini bize hatırlatıyor. 20 yaşından büyük binaların büyük bir bölümü depreme karşı dayanıksızdır. Bunun için kentsel dönüşüm projelerine özel ehemmiyet veriyoruz. Nüfus yoğunluğunun had safhada olduğu İstanbul başta olmak üzere, ülkemizin her yerinde bina altyapımızda radikal değişikliklere gitmek mecburiyetindeyiz. Bugün bizim küçük çıkar hesaplarıyla yıkmaktan veya gerektiği şekilde güçlendirmekten imtina ettiğimiz her yapıyı depremin yerle bir edeceği açıktır. Tedbiri kendimiz aldığımızda, sadece maddi bedel ödüyoruz. Buna karşılık aynı binayı deprem yıktığında yüreğimizi yakan can kayıpları ve gerçekten çok büyük meblağları gerektiren maddi faturalarla karşı karşıya kalıyoruz." 

"Kentsel dönüşüm projelerine büyük önem veriyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  "Ülkenin her tarafında bina altyapısında radikal adımlar atmak zorundayız" dedi.

Son bir asırda 57 büyük deprem yaşamış ve 80 bin vatandaşını kaybetmiş bir ülke olarak, bu konuda rehavete kapılma hakkına sahip olunmadığına dikkat çeken Erdoğan, "Kentsel dönüşümde devlet taraflardan sadece biridir. Bakanlıklarımız ve ilgili kurumlarımız bu konudaki planlamalarını zaten tamamlamış durumdadır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediyelerden vatandaşlara kadar sürecin tüm tarafları bu yükü paylaşmadan, arzu edilen hızda bir dönüşümün gerçekleşemeyeceğini vurgulayarak şu şekilde konuştu: 

"Yatay mimari esasına göre dönüşüm yapmak için tüm tarafların fedakarlıkta bulunması gerekiyor. Örneğin, 3 katlı binayı yıkıp, yerine sadece 4 katlı bir bina yapacaksak, burada hem belediyenin hem mal sahiplerinin ellerini taşın altına koyması şarttır. Mesela '40 yıllık 100 metrekare dairemi vereyim ama karşılığında yepyeni 150 metrekare daire alayım' dayatmasına girdiğinizde bu işin içinden çıkılamaz. Devlet, her işini gücünü bir tarafa bırakıp, tüm imkanlarını konut yapımına hasretse bile bu işin altından kalkılabilmesi çok uzun yılları alacaktır. Kentsel dönüşümün yükünü hep birlikte paylaştığımızda kısa sürede temel sıkıntıları çözebiliriz. Aksi takdirde yıllarca bu meseleyi konuşuruz ama bir arpa boyu yol ancak kat ederiz."

Erdoğan, gelecek dönemde bakanlıklarla, belediyelerle, vatandaşlarla el ele vererek, Türkiye'nin bu önemli meselesinin üstesinden geleceklerine inandığını ifade etti. 

İstanbul'un gündeminde 'kentsel dönüşüm' var!

Acil dönüşmesi gereken konutların tespit süreci hızlanmalı!


Geri Dön