17 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan müjdeli haber! Başvurular yarın başlıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan müjdeli haber! Başvurular yarın başlıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan esnafa sağlanacak olan hibe desteği ile ilgili talimatı verdi. Buna göre; salgın sebebi ile işlerine ara vermek zorunda kalan esnafa sağlanacak, karşılıksız toplam 4 milyar 622 milyon liralık destek için başvurular yarın başlayacak.



Cumhurbaşkanı Erdoğan esnafa yönelik müjdeyi geçtiğimiz haftalarda açıklamıştı. Erdoğan başvurular için talimatı verdi ve 1 ay sürecek olan başvurular, e-Devlet (giris.turkiye. gov.tr) üzerinden meslek kodlarına göre yapılacak. Başvuru adımlarını izlemekte zorlanan esnafa, esnaf odaları yardımcı olacak.

A Haber'de yer alan habere göre; başvurular uygun bulunursa ilgili kişinin banka hesabına destek ödemesi yapılacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dan müjdeli haber! Başvurular yarın başlıyor!

5 BİN LİRA ALACAKLAR

17 Mayıs 2021 tarihinden önce Gelir Vergisi mükellefi olan esnaf, sanatkâr ve gerçek kişi tacirler hibe desteğinden esas faaliyet alanları üzerinden yararlanacaklar.

Hibe desteği bir defaya mahsus olup  2 ayrı grup için 5 bin lira ve 3 bin lira olacak şekilde verilecek. 5 bin lira verilecek olan birinci grupta; kahvehane, kafe, çay bahçesi, okul ve personel servisi, düğün salonu, öğrenci yurdu, kantin, kırtasiye, internet kafe, hamam ve lunaparklar gibi yerler bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dan müjdeli haber! Başvurular yarın başlıyor!

3 BİN LİRA VERİLECEK

3 bin lira verilecek olan ikinci grupta ise bakım, onarım, tamirat ve kaporta işleriyle uğraşan, seyyar satıcı, sıhhi tesisatçı, hırdavatçı, müzisyen, oto yıkamacı, kuru temizlemeci, oyuncak, kozmetik ve hediyelik eşya satıcısı, camcı, çilingir, bakırcı, kalaycı, ayakkabıcı, konfeksiyoncu, tuhafiyeci, züccaciyeci ve kurs işletmeleri var. Ayrıca daha önce destekten faydalanan lokanta, pastane, dondurmacı, terzi, berber, taksici, minibüsçü, otobüsçü ve pazarcılar da bu gruba dahil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dan müjdeli haber! Başvurular yarın başlıyor!

10 BİN LİRAYI GEÇİYOR

Esnafa yönelik  ayrıca şu anki 4 ay için 1.000 lira (gelir kaybı desteği) hibe, büyükşehirde 750 lira, diğer illerde 500 lira kira desteği var.

Bakanlık tarafından belirlenen birinci ve ikinci grupta yer alan ekonomik faaliyetler Ticaret Bakanlığı internet sitesinden görülebiliyor Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı benzer desteklerden yararlanmak, bu destek programından yararlanmayı engellemeyecektir.

Ticaret Bakanlığı, destek programının uygulanmasına ilişkin başvuru, değerlendirme, kabul, ödeme, uygulama ve diğer süreçlere yönelik protokol yapılan kurum ve kuruluşlar ve bunların taşra teşkilatına görev ve yetki verebilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dan müjdeli haber! Başvurular yarın başlıyor!

Destek başvuruları ve itirazlar  "www.turkiye.gov.tr" internet adresi üzerinden yapılacak. Başvurular uygun bulunursa ilgili kişinin banka hesabına destek ödemesi yapılacaktır. İlgili kişinin belirttiği banka hesabına havale edilemeyen ücretler ücretsiz ödeme yöntemi ile verilecektir.

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Salgınla mücadele ederken sağlık ve güvenlik hizmetlerinde olduğu gibi sanayi ve tarım üretiminde, lojistikte, ihracatta en küçük bir aksamaya yol açmamak için de çalıştık. Bu sayede salgın döneminde dünyada büyümeye devam edebilen nadir ekonomilerden biri olduk. Kısıtlamalardan etkilenen sektörlere maaş, kira ve gelir desteği, vergi ve prim ödemeleri, hatta ötelemelerini de yaptık. Vergi ve prim ile ilgili attığımız bu adımların yanında kredi kolaylıkları ve taksit ertelemeleri gibi her türlü kolaylığı gösterdik." ifadelerini kullanmıştı.

Ülkenin önemli istihdam ve gelir kaynaklarından olan turizm sektörünü ayakta tutmak için çalıştıklarını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etmişti: "Her kesimden ihtiyaç sahibi vatandaşımıza çeşitli kalemlerde hibe ödemeleri yaptık. Sadece merkezi yönetim bütçesinden yaptığımız harcamalar şimdiden 79 milyar liraya ulaştı. Bu rakam yıl sonunda 104 milyar lirayı bulacak. Bu çerçevede ilaç, tıbbi malzeme, sağlık personeline ek ödeme, tarım üreticilerine sübvansiyonlu kredi desteği temin ettik. Şimdi bir başka müjdeye daha geliyorum yaklaşık 645 bin emeklimizin maaşını 1500 liraya çıkardık. Tabii bu süreç içerisinde dezenformasyon yapmıyorlar mı? Maalesef bazı konvansiyonel medyada, görsel medyada bu tür dezenformasyon yapanları da görüyoruz. Bunlar da haya edep böyle bir şey söz konusu değil. Bakın ben rakam veriyorum. Esnafımıza verdiğimiz ciro ve kira desteğinden 1 milyon 200 bin vatandaşımız yararlandı. Vergi indirimleri ile yani devletin 26 milyar lirayı bulan alacağından vazgeçerek pek çok sektöre destek olduk. Kısa çalışma ödeneğinden 3 milyon 768 bin, işsizlik ödeneğinden 1 milyonun üzerinde nakdi ücret desteğinden de 2 milyon 806 bin vatandaşımız faydalanmıştır.

Bu desteklerin tutarı şimdiden 55 milyar lirayı bulmuştur. Haziran sonu itibarıyla 67 milyar liraya ulaşacaktır. Sosyal destek programlarıyla 5 milyonun üzerinde haneye çeşitli defalar doğrudan nakit yardımı yaptık. Merkezi yönetim bütçesi ile birlikte tüm bu nakdi ödemelerin tutarı şimdiden 134 milyar lira olarak gerçekleşirken bu rakam haziran sonu 181 milyar lirayı bulacaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan dan müjdeli haber! Başvurular yarın başlıyor!

"Kredilerin toplamı 315 milyar lirayı aşmıştır"

Bankacılık sektörünün esnaflara, KOBİ'lere, ihracatçılara ve vatandaşlara verdiği kredileri Kredi Garanti Fonu vasıtasıyla kolaylaştırdıklarını belirten Erdoğan, "Bugüne kadar 400 bine yakın firmanın, 8 milyon vatandaşımızın ve 848 bin esnafımızın faydalandığı uygun maliyetli bu kredilerin toplamı 315 milyar lirayı aşmıştır. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatiflerinin, esnafların, mükelleflerin, vergi ve sigorta primi ertelemeleri ve borç yeniden yapılandırmalarıyla her kesimden insanımızı rahatlattık." ifadelerini kullanmıştı.

Esnafa yönelik hibe desteği başvurusu nasıl yapılır?


.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön