29 / 03 / 2024

Cumhurbaşkanlığı Yazlık Sarayı'nın maliyeti ne oldu?

Cumhurbaşkanlığı Yazlık Sarayı'nın maliyeti ne oldu?

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Yazlık Sarayı ile ilgili, “12 milyon 125 bin lira harcadık. İnşaatla ilgili bütün işlemler TOKİ tarafından yapılacaktır. Projeler bittikten sonra ana ihale yapılacak" demişti.



Marmaris Okluk Koyu'nda inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Yazlık Sarayı ile ilgili, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, “12 milyon 125 bin lira harcadık. İnşaatla ilgili bütün işlemler  TOKİ  tarafından yapılacaktır. Projeler bittikten sonra ana ihale yapılacak. Ortaya çıkmış bir proje, yapılmış bir ihale olmadığından, rakam telaffuz edemiyorum” demişti. 

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker, bugünkü köşesinde Cumhurbaşkanlığı Yazlık Sarayı'nı kaleme aldı. 

İşte Çiğdem Toker'in 'Okluk ya da “Hayalet Saray” başlıklı yazısı...

Cumhurbaşkanlığı Yazlık Sarayı'ndan bahsediyorum. Marmaris Okluk Koyu'nda Rönesans Grubu'na yaptırılan, ancak ihalesini, maliyetini bilmediğimiz saraydan. 2017'de dönemin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, TBMM'de biraz bilgi vermişti. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda “altyapı, çevre duvarı, peyzaj, dere ıslahları, güvenlik binaları, sondaj çalışmaları, etüd ve projelendirme için bir ihale yaptıklarını” söyleyip devam etmişti:

“12 milyon 125 bin lira harcadık. İnşaatla ilgili bütün işlemler TOKİ tarafından yapılacaktır. Projeler bittikten sonra ana ihale yapılacak. Ortaya çıkmış bir proje, yapılmış bir ihale olmadığından, yanıltıcı bir bilgi vermemek adına rakam telaffuz edemiyorum.” 

Okluk Sarayı cuma günü Cumhurbaşkanlığı'nın 2021 yılı bütçesinde gündeme geldi. Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmede CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban “yazlık saray” hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi, “Buraya adeta bir hayalet sarayı muamelesi yapılmaktadır” dedi. Ekledi:

“Soru önergesiyle ‘Bu yazlık saray kaç hektar üzerine kuruldu? Bu yazlık sarayın yapımı için ne kadar para harcandı? Bu yazlık sarayda bulunan bina sayısı nedir, kaç odası vardır, kaç personel çalışmaktadır, maaşlarını hangi kurumdan almaktadırlar?' diye sorduk fakat sizden hiç ses ve yanıt gelmedi. Bu soruları 16 Mart 2020 tarihinde sormuşuz, bugün 27 Kasım hâlâ bir cevap alamadık.”

Alban'ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a yönelttiği sorular ve konuşmasından aktaracağım birkaç başlık, başta yoksullar olmak üzere bu ülkenin bütün vatandaşlarını ilgilendiriyor:

– Marmarisliler başta olmak üzere, bölge halkı burayı merak ediyor. Görmek için yazlık saraya gidiyor, “Bölgeye giriş yasak” dedirtiyorsunuz.

– Bu yetmiyormuş gibi denizden yolu kestirdiniz, diğer tüm alanları da deniz trafiklerine, taşıtlarına kapattınız.

“65 HEKTAR KAMULAŞTIRDINIZ” 

– Aynı bölgede 65 hektar alanı kamulaştırdınız.

– Neden kamulaştırdınız bu alanları? Marmaris halkı, Muğla halkı bunun cevabını bekliyor sizden. Fuat Oktay “Yüce Meclis”'te tekrar söz kendisine geldiğinde bu soruların hiçbirine cevap vermedi.


Geri Dön