26 / 04 / 2024

Cumhuriyet Gazetesi'nin binasını İpekyolu Kuyumculuk 10 milyon dolara satın aldı!

Cumhuriyet Gazetesi'nin binasını İpekyolu Kuyumculuk 10 milyon dolara satın aldı!

80 yıl Cumhuriyet Gazetesi'ne ev sahipliği yapan Pembe Köşk'ün de içinde bulunduğu arazi 10 milyon dolara İpekyolu Kuyumculuk'un patronu İbrahim Kaygısız'a satıldı



Cumhuriyet Gazetesi'ne yaklaşık 80 yıl ev sahipliği yapan İstanbul Cağaloğlu'ndaki bina 10 milyon dolara İpekyolu Kuyumculuk'un patronu Gaziantepli işadamı İbrahim Kaygısız'a satıldı. Kaygısız'ın 2.5 dönümlük arazi içinde bulunan ve 1971 yılınma kadar Cumhuriyet Gazetesi'nin merkezi olarak kullanılan Pembe Köşk'ü restore edip, o tarihten 2004 yılına kadar gazete binası olarak kullanılan ek yapılarla birlikte otele dönüştürmesi gündemde.

Bu satış ile birlikte Babıali olarak ifade edilen ve bir dönem gazetelerin genel merkezlerinin bulunduğu Cağaloğlu'na Cumhuriyet de resmen veda etti Cumhuriyet Gazetesi'nin kurucusu Yunus Nadi'nin vârisleri tarafından bir süredir satış sürecinde olan Pembe Köşk'ün üzerinde Cumhuriyet Vakfı'nın da yaklaşık yüzde 25 payı bulunuyordu. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin merkez binası olarak bilinen köşkle ilgili Anıtlar Kurulu'nun sadece 'restorasyona' izin verdiği biliniyor.
 
Edinilen bilgiye göre, köşkün yanı sıra bahçedeki ek binaların yerine de büyük bir yapının yapılması mümkün değil.

KAYGISIZ TURİZME UZAK BİR İSİM DEĞİL
Pembe Köşk ve arazinin yeni sahibi İpekyolu Kuyumculuk'un sahibi İbrahim Kaygısız ise turizme uzak biri değil. Aslen Gaziantepli olan ve 1995 yılında İstanbul'a gelen İbrahim Kaygısız Sultanahmet'teki Sura Otel'in de sahibi.

İmam Altınbaş ikna etti, İstanbul'a geldi
Cumhuriyet'in tarihi binasını satın alan İpekyolu Kuyumculuk'un sahibi İbrahim Kaygısız, 6 yaşında kuyumcu çırağı olarak iş hayatına atıldı. İstanbul'a çocukluk arkadaşı Altınbaş Holdingin patronu imam Altınbaş'ın ısrarı ile gelen Kaygısız 1995'te işini İstanbul’a taşıdı ve 2000 yılında Çemberlitaş'taki Çadırcı Han'da İpekyolu Kuyumculuk'un showroomunu açtı. Kaygısız bugün yaklaşık 70 ülkeye takı ihracatı yapıyor.

Cumhuriyet Gazetesi burada çıktı
7 Mayıs 1924'ten sonra Cumhuriyet Gazetesi'ne geçen Pembe Köşk'ün oldukça ilginç bir geçmişi var. Bir dönem İttihat ve Terakki'nin Genel Merkezi olan Pembe Köşk, İngiliz işgal Kuvvetleri tarafından da karakol olarak kullanıldı. 1924 yılından 1971’e kadar ise Cumhuriyet Gazetesi'nin merkeziydi. Tarihi binanın çok eskimesi üzerine gazete 2004 yılına kadar aynı arazi üzerine kurulan binalarda faaliyet gösterdi.

Ünsal Ereke/Habertürk


Geri Dön