24 / 04 / 2024

Cumhuriyet tarihinin en büyük sanayi yatırımı tamamlandı!

Cumhuriyet tarihinin en büyük sanayi yatırımı tamamlandı!

Koç Topluluğu ’nun 3 milyar dolarlık Tüpraş yatırımı tamamlandı. Yılda 2.9 milyon ton motorin üretecek yeni tesis, 2015 başında faaliyete başlayacak. İstihdamlarına 500 kişi daha eklenecek.



Tüpraş, 3 milyar dolarlık Fuel Oil Dönüşüm Tesisi yatırımını tamamladı. Türkiye’de tek seferde yapılan en büyük sanayi yatırımına imza attıklarını söyleyen Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Tüpraş’ın Koç Topluluğu’na katılmasından bu yana geçen 9 yılda toplam 5,2 milyar dolarlık (yaklaşık 11 milyar lira) yatırıma ulaştıklarını kaydetti. 


Üretim 11 milyon tona ulaşacak!


Tesisin 2015 başında faaliyete başlayacağını belirten Memioğlu, açılışınsa 15 Aralık’ta Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla gerçekleştirileceğini söyledi. Yeni tesisin, ülke ekonomisine sağlayacağı katma değerin yanı sıra, Tüpraş’ı dünya rafineri sektöründe önemli bir pozisyona getireceğini vurgulayan Memioğlu, “Tesisin üretime geçmesiyle ülkemizin cari açığını da yıllık yaklaşık 1 milyar dolar düşürecek” dedi. Bugün başta Akdeniz ve Karadeniz’deki 71 rafineri olmak üzere tüm dünya rafinerileriyle rekabet ettiklerini vurgulayan Memioğlu, yeni tesiste üretilecek 2,9 milyon tonluk motorinle yerli üretim miktarının da 11 milyon tona yükseleceğini aktardı. Yeni tesisin, Türkiye'nin dizel ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacağını ifade eden Memioğlu, “Bu üretimle yurtdışına ödenen 1 milyar dolar da ülkede kalacak” diye konuştu. 


Filoya iki tanker eklendi!


Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ise, tesisin toplam 17 ünite, depolama tankları ve 780 metre uzunluğundaki iskeleden oluştuğunu söyledi. Siyah ürünleri İzmir, Kırıkkale, Batman ve İzmit Rafinerileri’nden deniz ve demiryolu ile yeni tesise getireceklerini anlatan Erkut, bu kapsamda T. Esra ve T.Aylin adlı iki tankeri de Tüpraş’ın iştiraki Ditaş’ın filosuna dahil ettiklerini belirtti.   



Dönüşüm oranında zirvede!


Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, İzmit Rafinerisi’nin 1 birim ham petrolden ne kadar yüksek katma değerli nihai ürün üretildiğini gösteren Nelson Kompleksitesi’ni 7,78’den, 14,5 seviyesine yükselterek, dünyanın dönüşüm oranı en yüksek rafinerilerinden biri olacağını söyledi. 


6 tane Eyfel Kulesi yapılabilirdi!


4 rafinerideki toplam 4 bin 700 kişilik istihdamlarına 500 kişi daha ekleyeceklerini anlatan Erkut, şöyle devam etti: “Tesiste kullanılan çelikle 6 tane Eyfel Kulesi inşa edilebilir. Boruları uç uca eklememiz durumunda ise Edirne’den Kars’a kadar 6 inç çapında boru hattı döşenebilir. Depolama tanklarının kapladığı alana 7 futbol sahası yapılabilir, kullanılan betonla da 5 bin konut inşa edilebilirdi.” 


Bugün


Geri Dön