26 / 04 / 2024

Daire alanlar kat mülkiyet tapusu da almalı!

Daire alanlar kat mülkiyet tapusu da almalı!

Bir daire alacaksanız ya kat irtifak tapusu ile veya daha iyisi kat mülkiyet tapusu ile alın. Arsadan hisse almak sureti ile satın alırsanız önemli problemler yaşarsınız



Arsa hissesi almayın Bir daire satın aldım, parasını ödedim. Aldığım tapuda M.K. adına kayıtlı iken 20/288 hissenin satışından adımatescil olunduğu yazılı. Ben dairede oturmakta iken satmaya karar verdim, tapuya gittik üzerinde ipotek olduğunu öğrendim. İpoteği belediye koymuş. Belediyeden sorduk ipoteği belediyeye bana satan M.K. koydurmuş. Ben bu borcu ödemek zorunda mıyım • Y.İ.

Üzüleceksiniz ama önce bir tespit yapayım. Siz M.K.'dan bir daire satın almamışsınız. Siz oturduğunuz dairenin üzerinde bulunduğu arsanın 20/288 hissesini satın almışsınız. Daire çok büyük ihtimalle kaçak. Siz daire alıyorum derken arsadan hisse almışsınız ancak siz almadan önce M.K. muhtemeldir ki borcundan dolayı arsayı teminat olarak göstermiş ve ipotek etmiş. Siz ipotekli olarak aldığınız için de ipotek borcunu kabullenmiş duruma düşmüşsünüz. Şimdi satın aldığınız daire tam anlamı ile sizin değil. Arsaya sahip kaç kişi varsa hepsi bu yere ortak. Siz de onların dairesine ortaksınız. Böyle karışık bir durum. Arsanın tümü ipotek edilmiş ise bu borcu bile bile kabul ettiğiniz düşünüldüğünden borcu da üstlenmişsiniz. Okuyucularıma tavsiyem, bir daire alacaksanız ya kat irtifak tapusu ile veya daha iyisi kat mülkiyet tapusu ile alın. Arsadan hisse almak sureti ile satın alırsanız önemli problemler yaşarsınız.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön