26 / 04 / 2024

DAKA, güneş enerjisinden bir yılda 900 bin megavat elektrik elde edecek!

DAKA, güneş enerjisinden bir yılda 900 bin megavat elektrik elde edecek!

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın "Yenilebilir Enerji Kaynakları Programı" çerçevesinde kabul edilen proje ile Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde güneş enerjisinden yılda 900 bin megavat kadar elektrik üretilecek.



Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) "Yenilebilir Enerji Kaynakları Programı" çerçevesinde kabul edilen proje ile Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde güneş enerjisinden yılda 900 bin megavat elektrik üretilecek.


Van Gölü sahillerinin en fazla güneş gören yerleşim yeri Adilcevaz'da kurulan güneş enerjisi panelleriyle üretilecek elektrik, hem ilçenin gelişimine katkı sunacak hem de satılan elektrik enerjisi ile belediyeye aylık 35 bin lira gelir sağlayacak.


Konu ile ilgili olarak gazetecilere açıklamada bulunan Adilcevaz Belediye Başkan Yardımcısı İzzet Ekem, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle oluşturulan tesisin bölgedeki en büyük enerji tesisi olduğunu söyledi.


Yaklaşık 10 bin metrekare alana 2 bin 55 adet güneş paneli kurularak oluşturulan tesisin 1 milyon 670 bin liraya mal olduğunu ifade eden Ekem, şöyle konuştu:


"Yıllık ortalamam 900 bin megavat elektrik üretilecek tesisten aylık 35 bin lira gelir bekliyoruz. Adilcevaz ilçemiz güneşi en fazla alan merkezler arasındadır. Bu nedenle ilçe merkezimizde oluşturduğumuz bu enerji üretim tesisinden elde edilecek enerji, bölgeye elektrik veren Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş'ye satılacak. Ayrıca vatandaşların kullandığı su şebekelerini de bu şekilde panellerle destekleyerek, özellikle yaz aylarında kullanılan enerjiden kurtarmış olacağız. Kendi elektriğimizi üreterek elde edeceğimiz gelirle de vatandaşa hizmet edeceğiz."


AA


Geri Dön