19 / 04 / 2024

Damga vergisi nasıl hesaplanır?

Damga vergisi nasıl hesaplanır?

Aile yardımı, askerlik yardımı, doğum yardımı, evlenme yardımı gibi durumlardan faydalandınız. Buna karşılık damga vergisi ödediniz. Peki damga vergisi nasıl hesaplanır, neye göre kesilir merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz...



Damga vergisi nasıl hesaplanır?

Damga vergisi nasıl hesaplanır, sorusunun yanıtından önce, damga vergisi nedir sorusuna açıklık getirmek doğru olacaktır.


Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergidir. Peki damga vergisi nasıl hesaplanır?


Damga vergisi nasıl hesaplanır?

Damga vergisi, sigorta ve gelir vergisi kesilmeden önceki tutar olan Brüt Ücret üzerinden hesaplanır. Brüt ücretin yüzde 6'sı, damga vergisi olarak alınır.


Damga vergisine tabi tutulan vergilerin miktarı, bunun sonucunda ortaya çıkan değer, damga vergisinin oranı yani %6 ve bunların sonucunda ortaya çıkan damga vergisinin tutar miktarı hesabı yapılır.


Damga vergisi kesilecek haller;  Aile yardımı, askerlik yardımı, avanslar, doğum yardımı, evlenme yardımı, fazla mesai, ikramiye, eğitim öğretim yardımı, giyecek yardımı, ikramiye, kıdem zammı, kıdem tazminatı, makam tazminatı, kardan hisse ücreti gibi  durumlardan damga vergisi kesiliyor.


Damga vergisi kesilmeyecek haller ise; Belli bir sınırı aşmamak kaydıyla çocuk yardımı, taşıt (servis), stajyer yardımı, konut lojman, belli bir sınırı aşmamak kaydıyla iş yerinde yemek vermek gibi durumlarda ise damga vergisi kesilmiyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön