19 / 04 / 2024

İşyeri kira kontratı damga vergisi nasıl hesaplanır?

İşyeri kira kontratı damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kira kontratları için, devlete kira bedeli üzerinden belli bir oranda damga vergisi ödeniyor. Vergi ödemesi, işyeri kiralamaları için de geçerli. Peki, işyeri kira kontratı damga vergisi nasıl hesaplanır?



İşyeri kira kontratı damga vergisi nasıl hesaplanır?

İşyeri kira kontratı için damga vergisi ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki işyeri kira kontratı için ne kadar damga vergisi verilmesi gerekiyor diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


1 Ocak 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, 2013 yılı içerisinde yapılan kira sözleşmeleri için yıllık kira bedelinin binde 1.89'u damga vergisi olarak ödeniyor.


Buna göre kira işlemleri sırasında imzalanan kira sözleşmesi damga vergisi için kiracı veya ev sahibi söz konusu damga vergisini kira bedelinin binde 1.89'u oranında ödüyor.


İşyeri kira sözleşmesinin iki nüsha şeklinde düzenlenmesi halinde her nüsha için damga vergisi ayrı ayrı ödeniyor. Ödenmeyen ya da eksik ödenen kira sözleşmesi damga vergileri için hem kiracıya hem de ev sahibine cezai işlem uygulanıyor.


İşyeri kira sözleşmesi damga vergisi ile ilgili yasal hükümlere göre konutun kiralama süresinin 5 yılı geçmesi ile damga vergisi ödemesi yapılmıyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön