25 / 04 / 2024

Damga vergisi oranı 2014!

Damga vergisi oranı 2014!

Damga Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı tablonun "I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasına göre, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler (sözleşmeler) nispi Damga Vergisine tabi tutuluyor. İşte Damga vergisi oranı 2014..



Damga vergisi oranı 2014!

Damga Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı tablonun "I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasına göre, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler (sözleşmeler) nispi Damga Vergisine tabi tutuluyor.


Damga vergisi oranları ile ilgili esaslar, Kanun ve Kanuna dayanılarak hazırlanan genelgeler kapsamında yer alıyor.


Herhangi bir kağıdın tabi olacağı Damga Vergisinin tayini için, o kağıdın niteliğine bakılır ve Kanuna ekli (I) sayılı tabloda bu kağıda tekabül eden vergi bulunur (DVK m. 4/1). 


Nispi vergide, kağıtların türüne ve niteliğine göre bu kağıtlarda yazılı olan para miktarı, matrah olarak kabul edilir. Bu miktara, kanunda yazılı oranın uygulanması suretiyle ödenecek vergi bulunur. 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre sözleşmeler, Binde 9,48 nispi vergi oranına tabidir.


Kanuna ekli (I) sayılı tablonun "IV-Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 3 üncü maddesi gereği, tabloda yazılı kağıtlardan aslı 1,00 Türk Lirasından fazla maktu ve nispi vergiye tabi olanların resmi dairelere ibraz edilecek özet, suret ve tercümeleri maktu Damga Vergisine tabidir.


Kağıtların fotokopi ile çoğaltmış örneklerinin de "Aslına uygundur" ya da "Aslı gibidir" şerhi ile onaylayanın imzası veya kaşesini ihtiva etmesi halinde mahiyeti itibarı ile suret; kağıdın taraflarınca ayrıca imzalanması halinde ise nüsha olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. (Damga Vergisi Sirküleri/19)


Ödeme şekilleri:

Madde 15 – (Değişik birinci fıkra: 30/12/2004-5281/1 md.) Damga Vergisi makbuz karşılığı, istihkaktan kesinti yapılması veya basılı damga konulması şekillerinden biriyle ödenir.

 

(Ek: 29/7/1970 - 1318/96 md.) Bu ödeme şekillerinin hangi işlemler için ne suretle uygulanacağını tespite Maliye 

Bakanlığı yetkilidir.

 

Pul yapıştırılması şekliyle ödeme:

 Madde 16 – (Mülga: 30/12/2004-5281/44 md.)

 

Basılı damga konulması şekliyle ödeme:

 Madde 17 – Aşağıda yazılı kağıtların Damga Vergisi pul yerine basılı damga konulması şekliyle de ödenebilir.

 1 – Makbuz ve ibra senetleri,

 2 – Faturalar,

 3 – Ulaştırma ile ilgili kağıtlar,

 4 – Elektrik, havagazı, telefon ve su abonman mukavelenameleri,

 5 – Maliye Bakanlığının müsaadesi alınmak şartiyle vergiye tabi diğer kağıtlar.

 

(Ek: 29/7/1970 - 1318/98 md.) Maliye Bakanlığı yukarda yazılı olanların ve diğer kağıtların vergisini basılı damga 

konulması şekliyle ödetmeye yetkilidir.

 

Makbuz verilmesi şekliyle ödeme:

Madde 18 – (Değişik: 30/12/2004-5281/2 md.) 

Bu Kanunda gösterilen haller dışında Damga Vergisi makbuz karşılığında ödenir.

Maliye Bakanlığı makbuz karşılığı ödemeye ilişkin usûl ve esasları belirlemeye yetkilidir.

 

İstihkaktan kesinti şekliyle ödeme: 

Madde 19 – Genel ve özel bütçeli dairelerle il özel idareleri ve belediyeler, bankalar, iktisadi kamu teşekkülleri ile bunların iştirakleri ve müesseseleri ve benzeri teşekkül, iştirak ve müesseselerin ödemelerinde kullanılan ve nispi vergiye tabi 

bulunan makbuzlarla bu mahiyetteki kağıtlara ait vergilerin,

 

a) Bu ödemelerin yapılması,

b) Avans suretiyle ödemelerde avansın itası,

 

Sırasında ilgili daire ve müesseseler tarafından istihkaklardan kesinti yapılması şekliyle ödenmesine Maliye Bakanlığınca izin verilebilir.



(Ek: 29/7/1970 - 1318/100 md.) Maliye Bakanlığı lüzum gördüğü hallerde vergiyi istihkaktan kesinti yapılması şekliyle ödetmeye yetkilidir.

 

Pulların yapıştırılması zamanı:

Madde 20 – (Mülga: 30/12/2004-5281/44 md.)

 

Basılı damga konulmasında ödeme zamanı:

Madde 21 – Basılı damga konulacak kağıtların vergisi, yüzde beş noksanı ile peşin olarak ödenir. 

 

Makbuz karşılığı ödemelerde ödemenin zamanı:

Madde 22 – (Değişik : 30/12/2004-5281/3 md.)

 

Makbuz karşılığı ödemelerde Damga Vergisi;

a) Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisi, ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına 

kadar ödenir.

 

b) (a) bendi dışındaki hallerde, kâğıdın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir. 

 

Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemeye, lüzum göreceği işlemlere ilişkin kâğıtlara ait verginin yukarıdaki sürelere bağlı kalmaksızın ve beyanname aranmaksızın kâğıdın düzenlenmesinden önce veya noterlerce işleme tâbi tutulması sırasında ödenmesi zorunluluğunu getirmeye, vergiyi işlem anında ilgili kamu kurum veya kuruluşuna makbuz karşılığı ödettirmeye yetkilidir.


İstihkaktan kesinti şekliyle ödemelerde ödeme zamanı:

Madde 23 – Genel bütçeli daireler dışında kalan ve istihkaktan kesinti yapmak durumunda bulunan daire ve müesseseler tarafından bir ay içinde kesilen Damga Vergisi, ertesi ayın 20 nci günü akşamına kadar ödemenin yapıldığı yer vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve 26 ncı günü akşamına kadar yatırılır.



Hangi sözleşmeler damga vergisine tabidir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön