29 / 03 / 2024

Damlacık, yeşil alan olacak!

Damlacık, yeşil alan olacak!

İzmir'in tarihi semti Damlacık, yeşil alan olacak. İzmir'de Konak Tünelleri projesi kapsamında kamulaştırılması gündeme gelen Damlacık semtinin projenin tamamlanması sonrası yeşil alan olarak değerlendirileceği belirtildi.




İzmir'de yapımı süren Konak Tünelleri projesi kapsamında kentin eski mahallelerinden biri olan Damlacık semtinde çok sayıda evin kamulaştırılması "rant" tartışmalarına neden oldu. Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, kamulaştırılacak alanın yeşil alan olarak değerlendirileceğini belirterek rant elde edileceği iddialarının doğru olmadığını ifade etti.


Uraloğlu, tamamlandığında  İzmir  şehir içi ulaşımını önemli ölçüde rahatlatacak olan Konak Tünelleri projesinin üçte ikilik bölümünün tamamlandığını, tünellerin yıl sonunda trafiğe açılmasının planlandığını ifade etti.   


Projeyle ilgili imar planı değişiklikleri gibi tüm mevzuat işlemlerinin yerine getirildiğini, özellikle Konak Tüneli çıkışında 7 koruma alanıyla ilgili hassas bir süreç yürüttüklerini dile getiren Uraloğlu, "Bu, ciddi bir süreç aldı. Yeşildere tarafından bin metre ilerlemişken Konak'tan henüz girebildik. Yeşildere'deki gibi rahatlıkla girebilseydik tüneli bugün trafiğe açmış olacaktık" dedi.


Projeyle ilgili vatandaşları birinci ağızdan bilgilendirdiklerini,  özellikle Damlacık semtindeki riskler hakkında toplantılar yaptıklarını kaydeden Uraloğlu, "O bölgede tünel üstü örtü kalınlığı az, binalar ise iptidai. Yeni bir risk almama adına bu bölgede 50 civarında binadaki 65 daireyi kamulaştıralım istiyoruz. Buradaki amacımız tamamen oradaki vatandaşları herhangi bir şekilde riske atmamak için. Bir çok vatandaş da zaten 'bizim paramızı verin, biz buradan ayrılalım' diyor. İkna ettiklerimizi kira ve taşınma yardımı yaparak taşıyoruz. İkna edemediklerimiz, 'paramızı alıp gideriz' diyenlerin de işlemlerini yürütüyoruz. Bu ayın sonuna doğru o işlemleri bitirmiş olacağız. Amacımız orada hiç kimseyi riske atmamak ve mümkün olduğu kadar da mağdur etmemek" dedi.


Kamuoyunda boşaltılan bölgenin nasıl değerlendirileceği konusunda söylentiler dolaştığını, rant yaratılacağı iddialarının ortaya atıldığını kaydeden Uraloğlu, kamulaştırma kararında "alanın ne için kamulaştırıldığının net biçimde" yazıldığını, bunun dışında bir amaç için kamulaştırma yapmanın mümkün olmadığını ifade etti.


Uraloğlu, şöyle konuştu:


"Kamulaştırma kararında 'işlem bittikten sonra yola terk edilir' diyor. Yani burayla ilgili siz artık başka bir tasarrufta bulunamazsınız. Ancak yeşil alan yapabilirsiniz. Burayı kamunun ortak kullanımına açık olarak, örneğin bir park yapabilirsiniz. Orada 8 tescilli bina var, onları koruyacağız. Diğerlerini ise işlemlerini bitirdikten sonra yıkıp bölgeyi tamamen yeşil alan yapacağız. Esasında biz burayı istesek de başka bir şey yapamayız. Buradaki vatandaşlar 'evlerimiz elimizden alınacak da ranta mı gidecek' diye düşünmesin. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil."


Bölgedeki 65 daireden 30'unun taşınma ve kira yardımı verilerek boşaltıldığını, diğer vatandaşların da ikna edilmesi için birebir görüşmeler yaptıklarını belirten Uraloğlu, "Kamuoyunda gündeme gelen iddialardan dolayı vatandaşın kafası karışmış olabilir ama birinci ağızdan söylüyorum, bu işin yetkilisi biziz, şimdiye kadar hiç kimseyi mağdur etmedik bundan sonra da etmeyeceğiz" diye konuştu.


Uraloğlu, bazı kesimlerin kamulaştırma tartışmaları nedeniyle projenin durdurulması gerektiği yönünde görüşler ifade ettiğinin hatırlatılması üzerine ise, bu talebe anlam veremediklerini ifade etti.


"Bir düzene girmiş ve eksiği olmayan bir proje, ne için duracağız ?" diyen Uraloğlu, "Şu anda kesinlikle durmamızı gerektiren hiçbir şey yok. Yolumuza gece gündüz devam ediyoruz, sene sonunda da burayı açacağız" diye konuştu.


Türkiye'nin en büyük şehir içi tünel projelerinden olan Konak Tünelleri bin 674 metrelik tünelle Yeşildere ve Konak'ı birbirine bağlayacak. Şehir içinden kentin farklı yönlerine kısa sürede çıkış imkanı sağlayacak tünellerin yapımına 2011 yılında başlandı. Yeşildere tarafından sorunsuz ilerleyen proje Konak tarafında ise arkeolojik kalıntılar bulunması ve kurtarma kazılarının beklenmesi nedeniyle geçen yıl başlayabilmişti. Tünelin Konak çıkışının hemen üzerinde yer alan kentin en eski semtlerinden Damlacık semtinin büyük bölümünün kamulaştırılması tartışmalara neden olmuştu.   


 

Dünya



Geri Dön