19 / 04 / 2024

Danıştay Ağaçlı Yol projesinde imar planı değişikliğini durdurdu!

Danıştay Ağaçlı Yol projesinde imar planı değişikliğini durdurdu!

Danıştay 6. Dairesi, kamuoyunda "Ağaçlı Yol" olarak bilinen bölgede yapılan imar planı değişikliğine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır konu ile ilgili açıklama yaptı...



Danıştay 6. Dairesi'nin kamuoyunda "Ağaçlı Yol" alarak bilinen İzmir'deki Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü arazisindeki imar planı değişikliğine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı aldığı bildirildi.


Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, makamında yaptığı basın açıklamasında, Karayolları Bölge Müdürlüğü arazisinin geçtiğimiz aylarda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na devredildiğini anımsattı.


Bölgenin yıllarca resmi tesis alanı olarak hizmet verdiğini kaydeden Sındır, yeşil alan olarak işaretlenmesi gereken arazinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan plan tadilatlarıyla konut ve ticaret alanına dönüştüğünü söyledi.


Arazideki inşaat yoğunluğunun da iki katına çıktığını dile getiren Kamil Okyay Sındır, "Daha yüksek bedelle özelleştirilmesi için düzenleme yapıldı. Böyle bir yoğunluk artışını kabul etmemiz mümkün değildi. Yapılan plan değişikliği nedeniyle Danıştay nezdinde planın iptali için yürütmeyi durdurma istemli itirazımızı yaptık. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkılınca da yürütmeyi durdurma istemimizin ivedi olarak görüşülmesi talebinde bulunduk" diye konuştu.


- "  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası da dava açmıştı"


Danıştay 6. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma talebini kabul ettiğini söyleyen Sındır, şöyle konuştu:


"Keşif ve bilirkişi incelemesine kadar bu alanda plan değişikliği konusunda yürütme durduruldu. Esastan karar aşamasında da planın eski durumuna getirilmesini diliyoruz. Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün Laka köyünün altında belediye hizmet alanı tanımlı bir başka bölgeye taşınması söz konusuydu. 'Belediye hizmet alanı' ibaresi plan değişikliği ile resmi tesis alanına dönüştürülmüştü. Karayolları Bölge Müdürlüğü yer değiştirirse Bornova ve İzmir halkı şiddetle ihtiyaç duyduğu yeşil alandan mahrum kalacaktır. Biz Laka köyü konusunda da dava açtık. Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün gideceği alan da bir belediye hizmet alanıydı. Resmi tesis alanı olursa o bölgeden yine kamu yararlanamayacaktır."


Sındır, plan değişikliğine ilişkin yürütmeyi durdurma talebiyle Şehir Plancıları Odası ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de ayrı davalar açtığını hatırlattı.


Bornova Belediyesi'nin ihaleyi durdurma talebiyle bir başka dava daha açtığını dile getiren Sındır, Danıştay 6. Dairesi'nin aldığı ilk kararın ikinci davada da etkili olabileceğini söyledi. 


Olayın sadece ağaç kesimi olarak düşünülmemesi gerektiğini dile getiren Kamil Okyay Sındır,  "Biz ağaç kesilmesin istiyoruz ama buradaki yeşil alan özelliği çocuklarımız için çok önemli. Bir milletvekilinin bölgede kamuya alan terk ediyoruz ifadesini de üzücü buluyorum. Burası zaten kamu alanı" diye konuştu. 


Kararın 54 bin metrekarelik alanı kapsadığını, bölgede Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü'ne ait 27 bin metrekarelik başka bir alana daha sahip olduğunu, aynı karar ve benzer bir davanın ikinci alan için de söz konusu olduğunu açıklayan Sındır, Danıştay'ın ikinci alana ilişkin henüz karar vermediğini de sözlerine ekledi. 


AA


Geri Dön