25 / 04 / 2024

Dar gelirliye konut yardımı yarın başlıyor!

Dar gelirliye konut yardımı yarın başlıyor!

Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik yarın yürürlüğe giriyor. Böylece dar gelirliler konut yardımı alabilmek için bankalara müracaat edebilecek..



Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik, 26 Şubat 2016 tarihinde 29636 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak o tarihte yürürlüğe girmeyen yönetmelik yayım tarihinden itibaren 6 ay sonra yani yarın yürürlüğe girecek. Böylece konut yardımı için yarın hesaplar açılmaya başlanacak. Başvuru yaparak konut hesabı açan kimseler, 3 yıl sonra devlet katkısını alabilecek.


Konut devlet katkısı, ev almak için para biriktirenlere yapılacak. Ancak yardım için bazı koşullara uygunluk aranacak.


Örneğin mevcut bir evi olup, ikinci kez ev alacak kimseler bu uygulamanın dışında tutuluyor. Devre mülk alımlarında da devlet katkısı ödemesi alınamıyor. Ayrıca katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara Devlet katkısı ödemesi yapılamıyor.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi devlet yardımı için en az 3 sene aktif bir şekilde sistemde bulunulması gerekiyor.


Konut yardımı için banka hesabı, bankaların yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılıyor. Ancak konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor.


Konut yardımı miktarları

Konut yardımı adı altında katılımcıya ödenecek tutar, bankada durulan süreye ve bu süre boyunca biriktirilen paraya göre belli oranlarda ödeniyor. Ancak tüm süreler için ödenecek yardımda üst sınır bulunuyor. Örneğin en fazla 47 ay boyunca hesapta kalan katılımcılar ne kadar biriktirmiş olursa olsun 13 bin liradan yüksek yardım alamıyor. Aynı şekilde 60 ay ve üzeri olanlar da 15 bin liradan yüksek bir bedelde yardım alamıyor.


- Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ile 47 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'idir. Ancak ödenecek tutar 13 bin TL'yi geçemez.


- Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ile 59 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18'idir. Ancak, ödenecek tutar 14 bin TL'yi geçemez.


- Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20'sidir. Ancak, ödenecek tutar 15 bin TL'yi geçemez.



Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik tam metni!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön