29 / 03 / 2024

Darıca'daki zeytinlik alan imara açılıyor!

Darıca'daki zeytinlik alan imara açılıyor!

Kocaeli’nin zeytini ile meşhur Darıca ilçesinde, belediye meclisinin kararının ardından, zeytinlik alanlar imara açılıyor.




Kocaeli’nin zeytini ile meşhur Darıca ilçesinde, belediye meclisinin kararının ardından, zeytinlik alanlar imara açılıyor. Bir parsel üzerinde yapılan imar değişikliği, 1/5 binlik plana uygun olduğu iddia edilerek hazırlandı. 1/binlik plan değişikliğiyle birlikte, alanın imara açılması öngörülüyor. Ayrıca zeytinlik alanlarda yoğunluk artışına da gidildi.


Belediye Başkanı Şükrü Karabacak’ın Meclis'te, “Burada alınacak karar emsal teşkil edecek ve Darıca'nın gelişimine katkı sağlayacaktır" ifadesinde bulunduğu iddia edildi. CHP’li Meclis üyelerinin tüm itirazlarına rağmen, düzenleme Meclis’ten geçti. CHP’li Meclis üyeleri karara itiraz edeceklerini ve kararı yargıya taşıyacaklarını ifade etti.



Ağaç katliamı yaşanacak


BirGün’e konuşan CHP'nin hem Darıca hem de Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi İbrahim Karslı, imar kararının, kanuna aykırı olduğunun altını çizerek, “Değişiklik, Darıca’yı büyük bir beton yığınına çevirecek” dedi. “AKP hukuk dinlemiyor” diyen Karslı, “Plan, kişiye özel, eşitlik ilkesine ve planlama ilkelerine aykırıdır. Bu alanlar Darıca’ya yoğun bir nüfusu getirecek. Bu alanlarda zemin etüdü de bulunmuyor. Şu anda boş arsa kalmamış durumda. Darıca, Kocaeli’nin en fazla göç alan ilçesi ve alınan kararla büyük bir ağaç katliamı yaşanacak. Darıca’nın tarihi zeytincilik misyonu da sona erecek” ifadelerini kullandı.


Hukuka uygun değil


Belediyelerin, zeytinlik alanları imara açarken, Zeytin Koruma Yasası’na uymak zorunda olduğunu hatırlatan Karslı sözlerini şöyle sürdürdü: “Halen önemli miktarda zeytin ağacının bulunduğu alanın bütünlüğü bozulacak. Bu alanın yapılaşmaya açılmasının, üst ölçekli plan kararlarına da aykırı olduğu görülüyor. 1/1000 ölçekli uygulama imar planını ve dayanağı olan nazım imar planı hukuka aykırıdır. Düzenleme sınırının hatalı geçirilmesi ile dağıtım ilkeleri yönünden parselasyon işlemi İmar Kanunu’na ve yönetmeliğine uygun değil.”



Birgün


Geri Dön