19 / 04 / 2024

Darphane Binaları'nda ofis yapılacak iddiası!

Darphane Binaları'nda ofis yapılacak iddiası!

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde meydana gelen taşınma haberleri gündemden düşmüyor. Konuya ilişkin konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, müzelerden boşaltılan darphane binalarında Cumhurbaşkanlığı bürokratlarına ofis yapılacağını ileri sürdü.



İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde meydana gelen taşınma haberleri gündemden düşmüyor. Cumhuriyet Gazetesi'nden Hazal Ocak'ın haberine göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptığı açıklamada, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin depolarındaki birçok eserin Atatürk Havalimanı’nın yanı sıra Maltepe’de yapılacak “depo müzelere” taşınacağını ifade etti. Fakat taşınacak eserlerin hangileri olduğu ve müzenin halen depo şeklinde kullandığı tarihi darphane binalarının tahliye sebeplerine ilişkin sorular cevaplanmadı. 

Depolara sürekli eser girişi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu durumun eserlerin mevcut depolarda korunmasını güç hale getirdiği söylendi. Açıklamada, “İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin depolarının rahatlatılması ve koleksiyonun aynı zamanda laboratuvar ortamına da sahip uygun koşullarda saklanması gerektiği” denildi. Konuya ilişkin özetle şunlar söylendi:

Darphane Binaları nda ofis yapılacak iddiası!

MALTEPE’YE DE ESER GİDECEK

“1. derece deprem bölgesinde yer alan İstanbul’da olası bir deprem ve diğer afet risklerine karşı hazırlıklı olunması ve eserlerin bu risklere karşı da korunması amaçlanmıştır. Böylece İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne ve bölgedeki diğer müzelere hizmet verebilmesi amacıyla İstanbul’un Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı’nda, Anadolu yakasında ise Maltepe’de bakanlığımız adına tahsisi yapılan alanlarda depo müzeler oluşturulması çalışmalarına başlanmıştır.”

Açıklamaya ilişkin dğerlendirmeler yapan uzmanlar, “Müzenin eseri, müzeye yakın yerde olmalı ki koleksiyon sorumluları her zaman kolaylıkla kontrolünü sağlayabilsin. Uzakta olan bir alana hâkim olmak daha zordur. Eserler sadece güvenlik personeli inisiyatifinde değildir. Uzmanların sorumluluğundadır” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği ise konuya ilişkin, “İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin deprem için güçlendirilmesi yapılması gereken önemli bir onarımdır. Ancak buradaki eserlerin müzeden çok uzak yerlere taşınması, korunması zorlu bir süreçtir, bu esnada bazı eserler kaybolabilir veya zarar görebilir” açıklamasını yaptı. 

Darphane Binaları nda ofis yapılacak iddiası!

‘ESERLER, PROTOKOLÜN KONFORUNDAN ÖNEMLİ’

Açıklamaya ilişkin konuşan bir diğer isim de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat oldu. Mahir Polat, tartışmanın temelinde yer alan darphane binalarının, Cumhurbaşkanlığı bürokratlarına ofis yapılacağını iddia etti. 

Polat, “Esas mesele, İstanbul’un en eşsiz lokasyonunda olan Arkeoloji Müzesi’nin depoları durumundaki darphane binalarının Kültür Bakanlığı’ndan alınıp ofise dönüştürülmesi. Böyle değerli binalar bürokratlara ofis yapılacak. Koleksiyonların taşınmasının arka planında bu durumun olması çok üzücü. Bu eşsiz koleksiyon ve binalar, üst düzey protokolün konforundan daha değerlidir” diye konuştu. 

Bakanlığın açıklamasında değinilen depo müze ifadesinin altını çizen Polat, "Depo müze insanların girebildiği alanlardır. İnsanlar Arkeoloji Müzesi depolarını görmek için insansızlaştırılmış, erişime engellenmiş Atatürk Havaalanı’na nasıl girecek? Depo müze Darphanede neden yapılmıyor?" sorularını yöneltti. 

Açıklamanın darphane binaları elinden alınan Kültür Bakanlığı’ndan yapılmasını ilginç bulduğunu belirten Polat, açıklamayı Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Saraylar’ın yapması gerektiğini söyledi. Polat, “Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi bu yanlış karardan vazgeçmeli” dedi.

Darphane Binaları nda ofis yapılacak iddiası!

Mahir Polat'tan Gezi Parkı'nın mülkiyetinin değiştirilmesine ilişkin açıklama!


Geri Dön