24 / 04 / 2024

DASK, dünyaya örnek model oldu!

DASK, dünyaya örnek model oldu!

Doğal Afet Sigortalan Kurumu (DASK) dünyaya model oldu. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, "Bugüne kadar Yunanistan, İtalya, Filipinler, Çin, Özbekistan, Kazakistan ve Filipinler'e sistemi anlattık" dedi




 Birçok ülke zorunlu deprem sigortasını uygulamak için Doğal Afet Sigortaları Kurumu'ndan destek alıyor. 

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, "Bugüne kadar Yunanistan, İtalya, Filipinler, Çin, Özbekistan, Kazakistan ve Filipinler'e sistemi anlattık" dedi, Doğal Afet Sigortalan Kurumu (DASK) dünyaya model oldu. DASK'ın uyguladığı zorunlu deprem sigortası dünyada birçok ülke tarafından başarılı uygulamalardan biri olarak kabul ediliyor ve pek çok ülke benzer sistemi kurmak için Türkiye'den destek istiyor. 


DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, DASK olarak yakın zamanda İtalya'ya gidildiğini, Yunanistan Sigorta Birliği'nin temsilcilerine de DASK'ın anlatıldığım söyledi. Yazıcı, "Bunun dışında İran'a da gidildi sistemi anlatmak için. Filipinler için de Türkiye'ye gelindi, sistem anlatıldı. Ayrıca Çin ve Özbekistan da sistemin detaylarım öğrenmek için Türkiye'ye geldi. Kazakistan'da ilgileniyor" dedi. 


Marmara depreminin ardından 2000 yılında uygulanmaya başlanan zorunlu deprem sigortası, 18 Ağustos 2012 tarihinde yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu'nun ardından önemli artış kaydetti. Ülke genelinde 5,8 milyon konutun zorunlu deprem sigortasıyla güvenceye alınması sağlandı. Ulaşılan bu rakamla, Türkiye'de zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 17 milyon konutun yüzde 34'ü sigorta sistemine dahil edildi. 


Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, son bir yıl içinde zorunlu deprem sigortalı konutlarda yüzde 48 artış sağlandığını vurgulayarak şunları ifade etti: "Geçen yıl 18 Ağustos'ta yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu, zorunlu deprem sigortasının yaygınlaşması konusunda bir dönüm noktası oldu. Önceki 5 yılda ortalama yüzde 8 olan yıllık artış oranında büyük bir sıçrama sağlandı. 

Kanunla birlikte tapu ve konut kredisi işlemlerine ek olarak elektrik ve su aboneliği işlemlerinde de zorunlu deprem sigortası poliçesi aranmaya başlandı. 


Poliçe kontrol noktalarının bu şekilde genişletilmesi ve tanıtım etkinliklerinin artırılması sayesinde bir yıllık sürede yüzde 48 artış sağlanarak sigortalı konut sayısı bugün 5,8 milyona yükseltildi. 


Dünya


Geri Dön