19 / 04 / 2024

Değer artış kazancı beyannamesi için son gün ne zaman?

Değer artış kazancı beyannamesi için son gün ne zaman?

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğan veriler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Vergi ödemeleri için öncelikle beyanname veriliyor. Peki, değer artış kazancı beyannamesi için son gün ne zaman?



Değer artış kazancı beyannamesi için son gün ne zaman?

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğan veriler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Bu vergi, taşınmaz mal ve hakların iktisap tarihinden itibaren belli bir süre içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için ödeniyor.


Kanunen taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor.


Ancak elden çıkarma, iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" deniliyor. Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunuyor.


Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler;


— Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

— Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar.


Değer artış kazancı vergisi, satışın yapıldığı tarihi takip eden sene ödeniyor. Bu sene en geç 2009 yılında alınan ve 2014 yılında satılan taşınmaz mallar için vergi ödeniyor.


Vergi ödemeleri için öncelikle beyanname veriliyor. Peki, değer artış kazancı beyannamesi için son gün ne zaman?


İstisna haddinden yüksek gelir elde edenler değer artış kazancı vergi ödüyor. Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi. 


Vergi için yıllık gelir beyannamesi veriliyor. Bu beyanname, 25 Mart'a kadar veriliyor. Vergi Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.



Kat karşılığı daire satışında gelir vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön