17 / 04 / 2024

Değer artış kazancı ödemeleri için son gün yarın!

Değer artış kazancı ödemeleri için son gün yarın!

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğan vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de yer alıyor. İlk taksit ödemeleri 31 Mart'ta son bulacak değer artış kazancı ödemeleri için son gün yarın...



Değer artış kazancı ödemeleri için son gün yarın!

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğan vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de yer alıyor. Bu vergi taşınmaz malın iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor.


Bu doğrultuda gerçek kişilerin 2014 yılında elde ettiği gelir unsurlarına ilişkin kazanç ve iratlar için 2015 yılında vergi ödemeleri gerekiyor. 


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Değer artış kazancı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile hesaplannıyor. ÜFE oranları aylık olarak yayınlandığı için alınan ve satılan ayların değil, bir önceki  ayın ÜFE oranları kullanılıyor. 


Değer artış kazancının beyanında son gün 31 Mart olup, mükelleflerin bu tarihe kadar beyannamelerini vererek ilk taksit borcunu ödemeleri gerekiyor.


Vergide ikinci taksitler Temmuz ayında ödeniyor.Değer artış kazancı vergisi;

Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,

Anlaşmalı bankalardan,

Tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.



Değer artış kazancı endeksleme formülü!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön