25 / 04 / 2024

Değer artış kazancı beyannamesi örneği!

Değer artış kazancı beyannamesi örneği!

Değer artış kazancı ödeyenler, gayrimenkulünü beş sene içinde elden çıkaranlar oluyor. Vergi mükelleflerinin vergi ödemesi için ilk olarak beyanname vermeleri gerekiyor. İşte, değer artış kazancı beyannamesi örneği!



Değer artış kazancı beyannamesi örneği!

Değer artış kazancı, kanunda belirtilen mal ve hakların satış, kamulaştırma, takas ya da devri sonrasında oluşan kazançları ifade ediyor.  Bu yollarla elde edilmiş kazançlar Gelir Vergisi Kanunu'nun hükümlerine tabi tutuluyor. Değer artış kazancı Gelir Vergisi Kanunu’nun Mükerrer 80. Maddesi ile ayrıntılı olarak düzenlenmiş ve bu kapsamda elde edilen kazançlar ‘’ diğer kazançlar ve iratlar’’ olarak ayrı bir kapsamda değerlendiriliyor. 


Kanuna göre ‘’elden çıkarma ’’ deyimi ile kastedilen kazançlar, mal ve hakların satış, takas, devir, trampa veya kamulaştırılma sonrasında elde edilen kazançları kapsıyor. Ticari işletmeler için bir malın sermaye olarak kullanılması da aynı kapsam içerisinde değerlendiriliyor. 


Gelir Vergisi Kanunu’n Mükerrer 80. Maddesine göre değer artış kazancı olarak belirtilen kazançlar aşağıda yer alıyor;


- 2 yıldan fazla süredir yatırımcısında olan hisse senetleri hariç tutulmak üzere, menkul kıymetler ve sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından doğan kazançlar;


- Telif haklarının telif sahibi ve mirasçıları dışındaki kimseler tarafından elden çıkarılmasından doğan kazançlar;

 

- Ortaklık hakları veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar;

Faaliyeti durdurulan bir işletmenin elden çıkarılmasından doğan kazançlar;


- 70. madde, 1. fıkra 1-2-4-7. bentlerinde belirtilen mal ve hakların kazanılmasından itibaren 5 yıllık süre içerisinde satılmaları durumunda doğan kazançlar olarak karşımıza çıkıyor. 


Değer artış kazancı vergisinin elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor. 


Beyanname verildikten sonra üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Değer artış kazancı ödeyenler, gayrimenkulünü beş sene içinde elden çıkaranlar oluyor.


Değer artış kazancından indirilebilecek giderler!


Öznur YASLI/Emlakkuliisi.com



Geri Dön