20 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?

Değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde ödenmesi gereken vergiler arasında değer artış kazancı vergisi yer alıyor. Peki, değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?



Değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?

Değer artışı kazancından doğan gelir vergisi, gayrimenkul alım satımını yatırım enstrümanı olarak kullanan kişilere uygulanması amaçlanmış gelir vergisi olarak karşımıza çıkıyor. 


Bir kişinin aldığı evin alış değeriyle evi sattığındaki satış değeri arasında farklılık varsa bu fark kazanç olarak kabul ediliiyor ve gelir vergisine tabi tutuluyor. Evin değer artış kazancı hesaplamasında, evin alındığı tarih, evin alış değeri, evin satış değeri ve gelir artış vergisi baza alınarak hesap ediliyor. 


Gayrimenkul alım-satımı sırasında vergilendirme ile ilgili hak ve ödevlerin değerlendirilmesi açısından öncelikle dikkat edilmesi gereken husus gayrimenkulün elde ediliş tarihi ve bir

bedel karşılığı elde edilip edilmediği olarak biliniyor. 


Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor.


Ancak; bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor. 


Değer Artış Vergisi alınan mal ve haklar;

Arazi, bina,

Maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

Voli mahalleri ve dalyanlar,

Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları. 


Değer artış vergisinden muafiyet!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön