26 / 04 / 2024

Değer artış vergisi ne zaman alınır?

Değer artış vergisi ne zaman alınır?

Değer artış vergisi gerçek kişilerin bir önceki takvim yılı içerisinde elde edilen kazançlar için ödeniyor. Peki, değer artış vergisi ne zaman alınır? Değer artış vergisi için beyanname ne zaman verilir?



Değer artış vergisi ne zaman alınır?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak "Değer artış vergisine" tabi tutuluyor. Vergi bir önceki takvim yılı içerisinde elde edilen kazançlar için ödeniyor.


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 81. maddesi hükmüne göre; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor. 


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.


Eğer elde edilen kazanç istisna haddini aşıyorsa; aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilmesi gerekiyor. 


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna oluyor. 2013 yılı içerisinde elde edilen kazancın bu bedelden yüksek olması halinde değer artış vergisinin ödenmesi gerekiyor.


Değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan ediliyor.


Değer artış vergisi ne zaman alınır?

İki eşit taksit halinde ödenebilen değer atış kazancı vergisinde 1. taksitler Mart ayında ödeniyor; ikinci taksitler ise Temmuz ayında ödeniyor.


Değer artışı kazancı vergisi mevzuatı!


Geri Dön