18 / 04 / 2024

Değer artış vergisi ödemeleri 15 gün sonra başlayacak!

 Değer artış vergisi ödemeleri 15 gün sonra başlayacak!

Gelir Vergisi Kanununu gereğince kanunda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor. 2016 yılı değer artış vergisi ödemeleri 15 gün sonra başlayacak..



Değer artış vergisi ödemeleri 15 gün sonra başlayacak!

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, kanunda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.


Mevcut uygulamada taşınmaz malların edinim tarihinden itibaren belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi doğuyor. Bu süreden sonra satılan taşınmaz mallar için değer artış kazancı vergisi ödenmiyor. 


Değer artış vergisi istisna tutarı 2016

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2016 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak tespit edilmiştir.


Buna karşın, 64. Hükümet Programı kapsamında yer alan bilgilere göre mutlak gelir vergisi yerine kademeli gelir vergisi geliyor. Hazırlanan Gelir Vergisi Tasarısı gereğince gayrimenkul gelir vergisi 5 yıldan sonra satılan taşınmaz mallar için de ödeniyor.


Taşınmazın 2 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 40'ı

Taşınmazın 3 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 50'si

Taşınmazın 4 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 60'ı

Taşınmazın 5 yıl ve sonrasında satılması halinde değerinin yüzde 75'i muaf tutularak gelir vergisi ödenecek.


Ancak bu uygulama yürürlüğe girene kadar, 5 yıllık istisna süresi geçerli olacak. Buna göre, 2015 yılında yapılan hesaplamalara göre istisna sınırını aşan gelirler için 2016 yılında değer artış kazancı vergisi ödenecek.


Tapu değer artış kazancı nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön