27 / 04 / 2024

Değeri altına endekslenecek! Dolara karşı 125 yıllık plan devreye sokulacak

Değeri altına endekslenecek! Dolara karşı 125 yıllık plan devreye sokulacak

Son dönemde dolar karşısında değeri artan rublenin altına endekslenmesi gündemde. Rus ekonomi yönetimi ülkenin savaş nedeniyle girdiği darboğazdan çıkması için 125 yıl önce devreye sokulan formülü yeniden uygulamak istiyor. İşte ayrıntılar...



125 YIL ÖNCE DENENDİ

Rusya Merkez Bankası, 28 Mart'ta aldığı kararla geçici olarak, piyasadan gramına 5 bin ruble sabit fiyatla altın alacağını duyururken, bazı Rus ve uluslararası ekonomistler, söz konusu adımın "rublenin altına endekslendiği" anlamına geldiğini öne sürmüştü.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, rublenin döviz karşısındaki serbest dalgalı yapısının korunması gerektiğini belirterek, rublenin altına endekslenmesi fikrinin gündemlerinde olmadığını bildirmişti.

Rus ekonomisinin, "Batılı ülkelerin kapsamlı yaptırımları nedeniyle kapsamlı bir değişim sürecine girdiği" yorumları ağırlık kazanırken, Rus rublesinin altına endekslenmesi konusu ülke tarihinde ilk defa gündeme gelmiyor.

Rus İmparatorluğu'nda 1892 ila 1903 yıllarında maliye bakanlığı görevini yürüten Sergey Vitte, 1897'de ülkede "altın standardı" uygulaması başlatmıştı.Söz konusu adımın ardından ruble önemli oranda devalüe olmuş, bu sayede ihracat gelirleri artarken, ülkeye yapılan dış yatırımlar da artış kaydetmişti. Vitte, özellikle sanayide yaşanan hızlı büyüme sayesinde "Rus sanayileşmesinin babası" lakabını kazanmıştı.

1. DÜNYA SAVAŞIYLA SONA ERDİ

Rus tarihçi Aleksandr Bugrov ise Rusya Merkez Bankası için kaleme aldığı makalede, Vitte'nin altın standardı uygulamasının, ülkede artan dış yatırımlar için bir gerekçe olmadığını, ülkenin zaten cazip bir pazar konumundayken söz konusu uygulama nedeniyle Rusya'nın dış borcunun idare edilemeyecek kadar arttığını belirtti.

Rublenin değerinin altına endekslenmesine yönelik uygulama, 1. Dünya Savaşı'nın başlaması nedeniyle sona ermiş, savaşın ardından tekrar uygulanması gündeme gelse de bir daha yürürlüğe konulmamıştı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön