25 / 04 / 2024

Değerli konut için vergi nasıl ödenecek?

Değerli konut için vergi nasıl ödenecek?

Değerli Konut Vergisi kapsamına giren yaklaşık olarak 150 bin konut bulunuyor. Değeri ne olursa olsun tek konut vergiden muaf oluyor. Birden fazla evi olanlar 20 Şubat tarihine kadar beyanname verecek. Peki konutunuzun bu vergiye tabi olup olmadığını nasıl öğrenirsiniz, nasıl beyanname verirsiniz?



Değerli Konut Vergisi, bina vergi değeri 5 milyon 227 bin TL'yi aşan mesken nitelikli taşınmazlar için 15 Ocak tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 2021 bütçesinde değerli konutlardan toplamda 350 milyon TL'lik vergi geliri bekleniyor. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre, Türkiye genelinde Değerli Konut Vergisi’nin kapsamına giren yaklaşık olarak 150 bin mülk bulunuyor. Peki bu vergi nasıl ödenecek? Belediyeden bina vergi değerini gösteren bir belge alınıp, vergi dairesine beyanname götürülecek. Beyannameyi elektronik ortamda vermek de mümkün oluyor.

Eviniz vergiye tabi mi?

Değerli Konut Vergisi, geçen sene tebliğ edildiğinde konutların değerini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü belirlemişti. Fakat bu uygulamadan vazgeçildi ve evin değeri hesaplanırken artık 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen Emlak Vergisi’ne esas bina vergi değeri dikkate alınıyor. Yani artık evinizin değeri Emlak Vergisi değeri oldu. Emlak Vergisi değerini ise taşınmazın yer aldığı yerdeki belediyeden öğrenebilirsiniz.

Değerli konut için vergi nasıl ödenecek?

Beyanname nereye verilir?

Mükelleflerin 1-20 Şubat 2021 tarihleri arasında beyanname vermeleri gerekli. Beyanname için önce konutun bulunduğu belediyeden bina vergi değerini gösteren belge (beyanname verilen yıl ve bir önceki yıla ilişkin) alınması gerekli. Daha sonra taşınmazın yer aldığı bölgedeki vergi dairesine gidilecek. Birden fazla vergi dairesi bulunan kentlerde ve ilçelerde, mesken nitelikli taşınmazın yer aldığı yerdeki vergi dairesi yetkili olacak.

İki taksitte ödenecek

Değerli Konut Vergisi, ilgili senenin şubat ve ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksit halinde ödenecek. Beyannameler 20 Şubat tarihine kadar verilecek, ilk taksit şubat sonuna kadar ödenebilecek.

Değerli konut için vergi nasıl ödenecek?

Hesaplama yöntemi

Vergi değerleri şu şekilde hesaplanacak?

5 milyon 227 bin lira ile 7 milyon 841 bin lira arasında olanlar, 5 milyon 227 bin lirayı aşan kısmı için binde 3,
10 milyon 455 bin liradan fazla olanlar 10 milyon 455 bin lirası için 23 bin 526 lira, fazlası için binde 10 oranında vergilendiriliyor.

Değeri ne olursa olsun tek ev vergiden muaf oluyor. Birden fazla konutu olanların da en düşük değere sahip olan evi muaf.

İnternet seçeneği

Konuyla ilgili olarak elektronik beyanname sistemi de hazır hale getirildi. Mükellefler beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderebiliyor. Ayrıca yetki almış olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler ile sözleşme imzalamak suretiyle e-beyanname olarak da verebilir. Beyannamenin elektronik ortamda verilmesi halinde, bina vergi değerini gösteren belge, beyannamenin verildiği tarihi takip eden 15 gün içerisinde elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine iletilmeli.

Evinin değeri bu sınırı aşanlar dikkat!


Geri Dön