29 / 03 / 2024

Kalekollar için beton nasıl temin edilecek?

Kalekollar için beton nasıl temin edilecek?

Sayıştay'ın TOKÎ 2013 Denetim Raporu'na göre mezra taburları ve kalekol sözleşmelerinde "inşaatlarda kesinlikle hazır beton kullanılacaktır" hükmü yer alıyor. Peki, Kalekollar için beton nasıl temin edilecek?



Sayıştay, "Ancak karakol inşaatları gibi sınırlarda inşa edilen imalatların bulunduğu yerlere hazır beton santrallerinin olmaması ve mevcut hazır beton tesislerinden inşaat mahalline beton götürme imkânı bulunmamaktadır" hatırlatmasında bulundu. Sayıştay, raporunda, TOKİ-Ankara Büyükşehir Belediyesi ortaklığında kurulan TOBAŞ'ta belediye kökenli yöneticilerine  TOKİ  kökenlilerden bir misli fazla ücret ödenmesine de yer verdi. 


MEZRAYA NASIL GİDECEK? 

Sayıştay TOKÎ 2013 raporunda Şırnak Ortasu, Sarıziyaret, Taşarası ve Boğazören karakolları ile Beytüşşebap ve mezra taburları inşaatlarının sözleşmelerinde, "inşaatlarda kesinlikle hazır beton kullanılacaktır" hükmü yer aldığını bildirdi. Raporda, "Ancak karakol inşaatları gibi sınırlarda inşa edilen imalatların bulunduğu yerlere hazır beton santrallerinin olmaması ve mevcut hazır beton tesislerinden inşaat mahalline beton götürme imkânı bulunmamaktadır" kaydı da düşüldü. 


HİZMET BİNASI 

TOKİ'nin Haziran 2014 tarihi itibariyle kamu kurum ve kuruluşlarıyla yaptığı protokoller kapsamında üstlenmiş olduğu yapım işleri için toplam ihale bedeline göre 12,7 milyar TL, ödenen hakedişlere göre tutan ise 3,5 milyar TL alacağı olduğu belirtilen raporda, Sağlık Bakanlığından 536milyon TL, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 634 milyon TL, Kuzey .Ankara Kent Girişi Projesi'nden 825 milyon TL, Başbakanlık Hizmet Binasından 409 milyon TL, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 479 milyon TL, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünden 555 milyon TL tutarında alacak bulunduğu bildirildi. Raporda, "İdarenin finansman sıkıntısıyla karşılaşmaması için, kamu kurum ve kuruluşlarıyla imzalanan protokoller çerçevesinde yapımını üstlendiği projeler kapsamında birikmiş alacaklarının biran önce tahsil edilmesi ve yeni proje taleplerinin alacakların tahsiline göre değerlendirilmesi önerilir" denildi. 


Günboyu


Geri Dön