16 / 04 / 2024

Değerli konut vergisi kapsamında 103 bin konut var!

Değerli konut vergisi kapsamında 103 bin konut var!

AK Parti İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz, değerli konut vergisi alımına yönelik düzenleme kapsamında 103 bin konutun bulunduğunu belirtti...



Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi, Değerli Konut Vergisi, gelir vergisi tarifesine yeni dilim ve oran eklenmesi gibi düzenlemeleri de içeren Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapıldı.

"Rapor 400-500 lira arasında olacak"

Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Zeki Adlı, teklifin, dün görüşmelerine ara verilen tapu ve kadastro maddeleri hakkında komisyona bilgi verdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Değerinin çok üstünde gayrimenkul satışları yapıldığını ifade eden Zeki Adlı, bunun önüne geçilmesi için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle gayrimenkul değerleme çalışmasını başlattıklarını söyledi. 

Buna ilişkin yönetmelik çalışmasını bitirerek Cumhurbaşkanlığına sunduklarını belirten Adlı, düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından 3 ay içerisinde 2 yerde pilot uygulama yapacaklarını vurguladı.

Zeki Adlı, "Vatandaş, alım satım yapacağı gayrimenkulun değerlemesi için uzman arayışına girmeyecek. Başvuru yaptığında sistem kimin değerleme yapacağını otomatik olarak atayacak. Masraf konusunu Hazine ve Maliye Bakanlığıyla görüşüyoruz. Bu tutar vatandaştan alınacak şekilde tasarladık ama Bakanlığın aldığı bir harç tutarı var. Bunun ondan alınması görüşü de var" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de Sermaye Piyasası Kurulu tarafından lisans verilmiş 9 bine yakın değerleme uzmanı ve 140 değerleme şirketi bulunduğunu söyleyen Zeki Adlı, değerlemenin birebir gayrimenkulün bulunduğu yerde yapılacağının altını çizdi. Adlı, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

"Gayrimenkul değerleme çalışmalarını 3 yıl boyunca tekil yapacağız. 3 yılın sonunda Türkiye'nin değer haritalarını çıkararak o haritalar üzerinden işlem yapacağız. Değerlemeler, periyodik olarak güncellenecek. Bu sistemin yürürlüğe girmesinden sonra 6 ayda Türkiye genelinde uygulamaya başlayacağız. Bize alım satıma gelen herkesten bu raporu isteyeceğiz. Türkiye genelinin değer haritasını çıkardığımızda, 3 yıl sonra, vatandaşın gidip gelmesine gerek olmadan değerleme taleplerini karşılayacağız. Rapor bir yıl geçerli olacak."

"Vatandaşın canına okunacak"

İYİ Parti  Ankara  Milletvekili Durmuş Yılmaz, asgari ücretlinin enflasyon sepetindeki önemli kalemlerinden birinin konut olduğunu belirterek, tapuya yönelik bu düzenlemenin enflasyonda bir yükselişe neden olup olmayacağının araştırılması önerisinde bulundu.

CHP'li Hamzaçebi, düzenlemenin ülkenin gerçeklerine aykırı olduğunu belirterek, "Vatandaşın canına okunacak." dedi.

Hamzaçebi'nin "Teklifin buna yönelik maddelerini AK Parti iktidarının sona ermesini isteyen gizli CHP'lilerin hazırladığını" tahmin ettiği şeklindeki sözleri komisyonda gülüşmelere neden oldu.

Zeki Adlı, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Adlı, vatandaşın değerleme tutarına ikna olmaması halinde iki kez daha rapor alma hakkı bulunduğunu, raporlardan ikisinin ücrete tabi olacağını, üçüncü raporun ise ücretsiz verileceğini söyledi. Adlı, söz konusu raporlara yönelik yargı yolunun da açık olacağını hatırlattı. 

Pilot uygulamanın hayata geçirileceği ilçelerin henüz netleşmediğini ifade eden Adlı, "Pilot uygulama için İstanbul ve Ankara'da birer ilçe belirledik ama henüz netleşmedi. İstahbul'da Beşiktaş, Ankara'da Çankaya ile Fatih ve Mamak'ta pilot uygulamalar yaptık. Gördüğümüz gerçek değere göre sekizde bir oranında gösterilmiş değerleri" diye konuştu. 

Değerleme belirlemeye yönelik hizmetin şu anda 650 lira civarında olduğunu kaydeden Adlı, "Bizim belirlediğimiz 400-500 lira arasında olacak. Bu tutar, keyfiyete bırakılmayacak, değerleme firmalarının takdirinde olmayacak." şeklinde konuştu.

Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, gayrimenkul değerleme düzenlemesinin emlak vergisi üzerinde hiçbir etki yaratmayacağını belirtti. 

"103 bin konut var"

AK Parti'li Demiröz, değerli konut vergisi alımına yönelik düzenleme kapsamında 103 bin konutun bulunduğunu söyledi.

Komisyon Başkanı Elvan da konut başına alınacak vergi oranı dikkate alındığında öngörülen gelirin 3 milyar lira civarında olduğunu belirtti. 

Demiröz, değerli konut vergisine, bütçeye ek gelir olarak bakılmadığını, konutların gerçek değerinin belirlenmesinin hedeflendiğinin altını çizdi. 

Değerli Konut Vergisi komisyonda kabul edildi!
 


Geri Dön