29 / 03 / 2024

Değerli Konut Vergisi'nden 3 milyar TL gelecek!

Değerli Konut Vergisi'nden 3 milyar TL gelecek!

Değerli konut kapsamına 103 bin konutun gireceği belirtildi. Bu vergi ile yaklaşık 3 milyar lira gelir elde edilmesi bekleniyor




Değerli Konut Vergisi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, ilk aşamada 103 bin konutun kapsama gireceği belirtilirken, AK Parti İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz, “İlk yıl için 2.5 ila 3 milyar lira civarında bir beklenti var” şeklinde konuştu.

Değerli Konut Vergisi nden 3 milyar TL gelecek!

Komisyonda kabul edilen teklife göre, Değerli Konut Vergisi, değeri 5 milyon lira ile 7.5 milyon lira arasında olanlar için binde 3, 7.5 milyon lira ile 10 milyon lira arasında olanlar için binde 6, 10 milyon 1 TL’yi aşan değerdeki konutlar için de yüzde 1 şeklinde hesaplanacak. 

AK Parti İstanbul Milletvekili Demiröz, yaptıkları projeksiyonlara göre kapsama giren 103 bin civarındaki konuttan yaklaşık yüzde 7’sinin yüzde 1’lik vergiye tabi olacağını söyledi. Demiröz, “Şu anda Emlak Vergisi Kanunu’ndaki matrah ile bu değerler arasında hiçbir ilişki yok. Zaman içerisinde ileride olur mu bilemiyorum” dedi.

 

Değerli Konut Vergisi nden 3 milyar TL gelecek!

İYİ Parti  Ankara  Milletvekili Durmuş Yılmaz’ın “Çifte vergilendirmeye girmez mi?” sorusuna cevap veren Demiröz, “Bir ürün getiriyoruz, üzerinden hem ÖTV alıyoruz hem KDV alıyoruz, o zaman hepsi çifte vergilendirmeye girer. Üstelik KDV’yi de ÖTV üzerinden de alıyoruz. Bu bir başlangıçtır. Bütçeye de bir ek gelir amacı da düşülmemiştir” şeklinde açıklama yaptı.

 

Değerli Konut Vergisi nden 3 milyar TL gelecek!

4 MİLYONLUK 3 KONUTUM VARSA


Komisyonda yapılan görüşmeler sırasında, yüksek değerli birkaç evi olanlar için de vergilendirme tartışıldı. CHP İstanbul Milletvekili Emina Gülizar Emecan, “Prensipte bu vergiye karşı değiliz. Örneğin benim 4 milyon değerinde 3 tane konutum var, ben hiçbir şekilde değerli konut vergisi ödemeyeceğim bu koşulda; ama 5 milyon değerinde 1 tane konutum var, 2 tane konutum var, o zaman yüksek miktarda yaklaşık herhâlde 30 bin TL değerinde konut vergisi ödemek durumunda kalacağım” diye konuştu. 

 

Değerli Konut Vergisi nden 3 milyar TL gelecek!

Türkiye Belediyeler Birliği Temsilcisi Avukat Muhammed Ali Mermeroğlu ise vergi gelirinin belediyelere bırakılmasını talep etti.  Mermeroğlu, “5 milyon TL üzerindeki binaların emlak vergisi olarak kabul edilmesi gereken bu gelirin dolaylı olarak da olsa belediyelere döndürülmesi engelleniyor. Bu nedenle bu verginin genel bütçe geliri olmaktan çıkarılarak belediyelere bırakılması gerektiği görüşündeyiz” diye konuştu. 

Değerli Konut Vergisi komisyonda kabul edildi!


Geri Dön