19 / 04 / 2024

Değerli konut vergisinde muafiyet şartları peş peşe duyuruldu! Evinizin değeri bu rakamı aşıyorsa dikkat! 

Değerli konut vergisinde muafiyet şartları peş peşe duyuruldu! Evinizin değeri bu rakamı aşıyorsa dikkat! 

Vatandaşlar, değerli konut vergisini kimin ödeyip kimin ödemeyeceğini merak ediyor. Değerli konut vergisinde muafiyet şartları peş peşe duyuruldu! Evinizin değeri bu rakamı aşıyorsa dikkat! 



Değerli konut vergisi kapsamında, beyanname verme (ve vergiyi ödeme) yükümlülüğü 1 Ocak günü malik ya da intifa hakkı sahibi olanlar için geçerli. Ekonomimcom köşe yazarı Bumin Doğrusöz, konuyla ilgili olarak, "Bu tarihten sonra satış, bağış ve benzeri sebeplerle malik veya intifa hakkı sahibi değişirse, yani malikin veya intifa hakkı sahibinin mükellefiyeti izleyen yıl başlayacaktır. Dolayısıyla verginin iki taksitini de ödeme yükümlülüğü, beyanname verene (satana veya bağışlayana) ait olacaktır" açıklamasında bulundu. 

Değerli konutunu bu ay satanların yine beyanname vererek vergiyi ödeyeceklerinin altını çizen Bumin Doğrusöz, "Söz konusu şekilde beyan edilerek tahakkuk ettirilecek vergi şubat ve ağustos aylarının sonuna kadar iki taksitte ödenecektir" şeklinde konuştu. 

Değerli konut vergisinde muafiyet şartları peş peşe duyuruldu! Evinizin değeri bu rakamı aşıyorsa dikkat! 

Emlâk Vergisi Kanunu’nda değerli konutlar vergisinden muaf olan meskenleri açıklayan Bumin Doğrusöz, konuyla ilgili "Burada muafiyet kavramının mı yoksa istisna kavramının mı kullanılmasının daha doğru olacağı tartışmasını bir kenara bırakarak ve Genel Tebliğ bazında açıklanan idari anlayışa göre aktarıyorum" ifadelerini kullandı. 

DEĞERLİ KONUT VERGİSİNDEN HANGİ MESKENLER MUAF? 

1- Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın maliki olduğu mesken nitelikli gayrimenkuller değerli konut vergisinden muaf tutuluyor. Bu kurumların intifa hakkına sahip oldukları mesken nitelikli gayrimenkuller de değerli konut vergisinden muafken, vergi kuru mülkiyet sahiplerinden de alınmıyor. 

2- Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanların bu gayrimenkulleri ile birden çok fazla mesken nitelikli taşınmazı olanların değerli konut vergisinin kapsamındaki en düşük değerli mesken nitelikli tek konutu için muafiyet uygulanıyor. Muafiyet, bu kişilerin tek meskene hisse ile sahip olmaları durumunda, o kısım için de sunuluyor. 

Değerli konut vergisinde muafiyet şartları peş peşe duyuruldu! Evinizin değeri bu rakamı aşıyorsa dikkat! 

Birden çok mesken nitelikli gayrimenkulü olan mükellefler, DKV’nin konusuna giren en düşük değerli meskenleri için, “Birden Fazla Meskeni Olanların, Muafiyet Uygulanacak En Düşük Değerli Tek Meskenlerine (İntifa Hakkına Sahip Olunan Dahil) İlişkin Bildirim” ile beyanname verme süresi içerisinde ilgili vergi dairesine bildirmeleri gerekiyor. 

Bu muafiyet kapsamında, Türkiye'de yer alan mesken nitelikli tek gayrimenkuller değerli konut vergisinden muaf tutuluyor. Bu muafiyetin uygulanmasında, emekli olma, başka geliri bulunmama, belli yüzölçümü aşmama gibi başka bir şart aranmıyor. 

Örneğin emlâk vergisi değeri 10 milyon TL olan bir adet konutunuz varsa, başka şart aranmadan bu konut için DKV ödemeniz gerekmiyor. 

Değerli konut vergisinde muafiyet şartları peş peşe duyuruldu! Evinizin değeri bu rakamı aşıyorsa dikkat! 

Birden fazla mesken nitelikli gayrimenkul olmasında ise durumun karışık olduğuna dikkat çeken Bumin Doğrusöz, konuya ilişkin Kanunda aynen “Birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanların DKV konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı” denilerek istisna oluşturulmuştur. Bu ibarenin tetkikinden, “birden fazla mesken”den kastedilenin, “birden fazla DKV’ye tâbi mesken” olduğu sonucu çıkmaktadır" açıklamasında bulundu. 

Örneğin, emlak vergisi değeri 5 milyon, 10 milyon ve 12 milyon olan 3 gayrimenkulü bulunan bir vatandaşın yalnızca 12 milyon TL'lik konutu için değerli konut vergisi ödemesi gerekiyor. 

3- Karşılıklı olmak koşuluyla, yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk şeklinde kullanılan mesken nitelikli gayrimenkuller ile elçilerin ikametine mahsus meskenler ve bunların müştemilatı ve merkezi Türkiye'de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye'deki temsilciliklerine ait meskenler de değerli konut vergisinden muaf tutuluyor.

4- Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı olan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu olmayan yeni inşa edilen meskenlerde DKV'den muaf tutuluyor. Bu muafiyet hükmü arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme gereği taahhüt işini yapan müteahhide kalan mesken için de uygulanıyor. Söz konusu gayrimenkullerin kiraya verilmesi ya da  sair surette kullanılması halinde değerli konut vergisi muafiyetlen faydalanılamıyor.

Değerli konut vergisinde muafiyet şartları peş peşe duyuruldu! Evinizin değeri bu rakamı aşıyorsa dikkat! 

Bumin Doğrusöz, konu ile ilgili yazısında "2021 yılında 23 milyon, 2022 yılında 40 milyon hasılat sağlayan bu verginin, bütçe gelirleri içinde anlamı bile yoktur. 850 bin basit usuldeki mükellefin kazancını bir anda vergiden istisna eden, KKM ile 15 milyarın üzerinde vergiden vaz geçen bir vergi sisteminin, mükellefleri için eziyet oluşturan bu karmaşık vergiyi sistemde tutmasının bir anlamı yoktur" ifadelerine yer verdi ve bu verginin vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımına hizmet ettiği ile gelir bölüşümünde adalete yönelik olduğunun da söylenemeyeceğini dile getirdi. 

Yapılandırmada başvuru tarihi belli oldu mu, yapılandırma başvurusu nereye yapılacak? İşte yapılandırmada son dakika

SPK en az 60 KPSS puanı ile 57 memur alıyor! Başvurular başladı! Memur olmak isteyenler sakın kaçırmayın

Çiftçiler dikkat! Ocak 2023 mazot gübre desteği hesaplara yattı mı? Hemen kimlik numaranızla bakın! 

Konuttaki arz talep dengesizlikleri fiyat artışlarını tetikliyor!

SSK, BağKur Emekli Sandığı emeklileri aman dikkat! Tek tek açıklandı, duyan emeklinin adeta yüreğine indi! Hemen bakın

 


Geri Dön