26 / 04 / 2024

Değerli konut vergisinden kimler muaf?

Değerli konut vergisinden kimler muaf?

Lüks konut vergisinin devreye girmesi için sayılı günler kaldı. Peki değerli konut vergisinden kimler muaf? Kimler değerli konut vergisi ödemeyecek? İşte tüm merak edilenler...



Şubat ayında ertelenen değerli konut vergisi 2021 yılında yürürlüğe girecek. Emlak vergisi değeri 5 milyon liranın üzerinde birden fazla konutu olanlar vergiye tabi tutulacak.

Değerli konut vergisi matrahının belirlenmesinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen değerlemeler artık dikkate alınmayacak ve bundan böyle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce herhangi bir konut değerleme çalışması da yapılmayacak. Taşınmazın belediyeler tarafından belirlenen bina vergi değeri esas alınacak.

Değerli konut vergisinden kimler muaf?

Gelire bakılmaksızın ülkemizdeki barınma koşullarını sağlayan evleri ve tek ev sahibi olanlar muafiyet kapsamına alınıyor. Kişi birden fazla ev sahibi ise en düşük fiyat istisnasını koruyup başka konut ilan ediliyor.

Türkiye sınırları içerisinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar gelir durumuna bakılmaksızın muafiyet kapsamına alındı.

Birden fazla bu nitelikte konutu olanlar en düşük değerdekini istisna tutup diğerlerini beyan edecek.

Yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazlar ile elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazlar ve bunların müştemilatı (karşılıklı olmak şartıyla) ve merkezi Türkiye’de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli taşınmazlar,

Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın maliki ya da intifa hakkına sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar,

Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni yapılan mesken nitelikli taşınmazlar (arsa karşılığı inşaat işlerinde müteahhide kalan mesken nitelikli taşınmazlar dâhil) değerli konut vergisi ödemeyecek.


Geri Dön