20 / 04 / 2024

Değerli konut vergisinden 9,6 milyon TL gelir elde edildi!

Değerli konut vergisinden 9,6 milyon TL gelir elde edildi!

Değeri 5 milyon 227 bin TL üzerinde olan taşınmazlar için uygulanan değerli konut vergisinde ilk taksit ödemeleri başladı. Şubat ayında değerli konut vergisinden  9,6 milyon TL gelir elde edildi. 



Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü, 2021 yılı Şubat ayı Merkezi Yönetim Bütçe İstatistikleri'ni açıkladı. Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre; açıklanan bütçede Şubat ayına ilişkin Değerli Konut Vergisi gelirleri de açıklandı.

2021 yılı itibarıyla yürürlüğe giren Değerli Konut Vergisi'nde iki eşit taksitten biri Şubat, diğeri Ağustos ayında ödenecekti. İki ayda Maliye, toplamda yaklaşık 350 milyon TL gelir hedefliyordu. Şubat'ta Değerli Konut Vergisi tahsilatı 9 milyon 569 bin TL'de kaldı. Bu rakam, hedeflenen rakamın yüzde 5,5'i seviyesinde seyretti. 

Emlak vergisine esas bina vergi değeri 5 milyon TL ve üzerindeki "mesken" nitelikli taşınmazlardan alınacak olan Değerli Konut Vergisi'nde bir sonraki taksit Ağustos ayında yapılacak. 

Değerli konut vergisinden 9,6 milyon TL gelir elde edildi!

TAHSİLATIN DÜŞÜK KALMASINDA OLASI İKİ NEDEN 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndan mali hukukçu Doç. Dr. Murat Batı, Değerli Konut Vergisi'nde tahsilatın düşük kalmasında olası iki neden olduğunu söyledi. Vergi ödemelerinde ödeme yapılacak ayın son gününün tatil gününe denk gelmesi durumunda bir sonraki ayın ilk gününde de ödeme yapılabildiğini ve Türkiye'de yurttaşların ödemelerini son gün yapma alışkanlığı olduğunu söyleyen Batı, bu nedenle tahsilatın bir kısmının 1 Mart'ta yapılmış olabileceğine, bu nedenle de Şubat ayı bütçe istatistiklerine yansımamış olabileceğini vurguladı. 

Değerli konut vergisinden 9,6 milyon TL gelir elde edildi!

Batı, bankalar üzerinden ödemelerde 2 gün valör uygulaması olduğunun da altını çizerek Şubat sonundaki ödemelerin bir kısmının bu nedenle Mart ayında tahsil edilmiş gibi görünebileceğini dile getirdi.Değerli Konut Vergisi'ne ilişkin tahsilatta net tablonun Mart ayı bütçe rakamlarının açıklanmasıyla görülebileceğini vurgulayan Batı, yine de rakamın hedeflenenin oldukça altında kaldığını aktardı.
 

Konutu 'değerli' olanlar daha fazla vergi verecek!


Geri Dön