25 / 04 / 2024

Değerli konut vergisini kimler öder?

Değerli konut vergisini kimler öder?

Türkiye'de yer alan mesken konumundaki taşınmazlar için değerli konut vergisi alınıyor. Peki değerli konut vergisini kimler öder? Kimler değerli konut vergisinden muaf tutulur? Değerli konut vergisi nasıl hesaplanır? İşte değerli konut vergisine ilişkin her şey...



Türkiye'de yer alan mesken konumundaki taşınmazlar için değerli konut vergisi alınıyor. Lüks konut vergileri olarak da bilinen bu vergide tutar lüks konutun değerine bağlı olarak değişiyor. Konut değeri artış gösterdikçe vergi oranı da artar. Gürses Gazetesi'nde yer alan habere göre; konut değerini ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü belirliyor. 

Değerli konut vergisi nasıl hesaplanır?

Değerli konut vergileri hesaplanırken bina değeri Tapu Müdürlüğü tarafından belirlenmelidir. Daha sonrasında konut değerine bağlı olarak;

5.000.000 TL ila 7.500.000 TL arası konutlarda ödemeniz gereken tutar taşınmazın binde 3’ü,

7.500.001 TL ila 10.000.000 TL arası konutlarda ödemeniz gereken tutar taşınmazın binde 6’sı,

10.000.001 TL ve üzeri konutlarda ödemeniz gereken tutar taşınmazın binde 10’u şeklinde hesaplanır. 

Konutlar için ödenecek vergi tutarı belirlenirken başvurular bireysel şekilde yapılmalı. Konut sahipleri tapu belgeleriyle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunur. Başvuru sırasında hane değerinin belirlenmesi talep edilir. Bireylerin taleplerini iletmesinde neden belirtmeleri de gerekir. Vergi oranının doğru bir biçimde beyan edilebilmesi için konut değerinin bilinmek istendiği söylenebilir. 

Başvurunun tamamlanmasının ardından gerekli incelemelerin yapılması amacıyla ekspertiz gönderilir. Ekspertiz tarafından belirlenecek tutara 15 iş günü içerisinde itirazda bulunulabilir. 

Değerli konut vergisi ne zaman ödenir?

Değerli konut vergileri isteğe bağlı olarak yılda bir kere ödenir. Bu süreçte ödemeler 1 defalığına taksit yaptırılabiliyor. En çok 2 taksitle ödemesi yapılacak vergideki ödeme tarihleri; Şubat ve Ağustos ayları olarak belirlenmiştir.

Değerli konut vergisi nasıl ödenir?

Değerli konut vergileri isteğe bağlı olarak yılda 1 defa ödeniyor. Buna göre 1 kerelik ödeme 2 taksit de yapılsa ödenecek tutar aynı olur. 

Ödemeler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ndeki vergi dairesine yapabiliyor. Ödemeler nakit olarak yapılır. Şubat ve Ağustos aylarının 20. günü ödemelerin son günü olarak belirlenir. 

Değerli konut vergisi ödemelerinde kimler muaf tutulur?

Değerli konut vergi ödemelerinde muaflık hali, konut özelliği ile konut sahibi özellikleriyle belirlenmekte. Engelli kişilerin aldıkları konutlarda değerli konut vergisinde indirimler uygulanır.

İşte değerli konut vergisinden muaf olanlar:

Genel ya da özel bütçeli idari merkezler, üniversite veya belediye kullanımına devredilen binalardan,

Elçiliklere tahsis edilmiş olan evler ile yurtdışı elçilik işlemlerindeki meskenlerden,

Kişilerin bakmakla mükellef oldukları bireylerin bulunduğu meskenlerden,

18 yaşını doldurup geliri olmayanlar, çalışamadığını belirtenler,

Geliri olmayıp vergi almama sistemi yalnızca tek meskeni olanlar için geçerli olmaktadır. Birden çok meskeni olanların her konut için değerli konut vergisi ödemesi gerekmektedir.

Değerli konut vergisinde sular duruldu mu?


Geri Dön