29 / 03 / 2024

Dekorasyonda özgün olun!

Dekorasyonda özgün olun!

Dekorasyonda tasarladığınız düzene yön veren bir iddianız ve arkasında duracağınız bir fikriniz olmalı. Aceleye getirmeyin, her şeyi aynı yerden alma telaşına kapılmayın, özgün olun...



Yeni gelinlerin evlerinde geçen çok acayip bir programdan bahsetmiştim size. Çeyizler, düğün videoları, kına kıyafetleri, inanılmaz evler ve mobilyalar görüyorum bu programda, kültürüm artıyor. Malum yerli dizilerde çekim açıları düşünülerek hep geniş evler, mümkünse dubleks daireler tercih ediliyor. Bunlar, zevkli insanlar tarafından tasarlanmış, birçoğu içinde zaten ev sahiplerinin yaşadığı ve dizilere kiraya verilen evler. Bu yüzden dizilerde, dergilerde, eşinizin dostunuzun evinde göremeyeceğiniz evler bu programlarda çıkıyor karşımıza. Beklendiği gibi bu yeni gelinlerin evindeki mobilyalar, hep set olarak alınmış. Kanepe, büfe, vitrin, orta sehpa ve yan sehpalar; bir salonda olması gereken her şey alınmış ama bütünüyle bakınca korkunç görünüyor. Set halinde alınınca daha hesaplı oluyordur mutlakaama bunlar ucuz da değil. Programda gelinlerin düğünde kaç altın topladıklarından yatak örtüsüne kadar her şeyin fiyatını öğreniyoruz ve görüyoruz ki alınan hiçbir şey öyle ucuz falan değil. Aynı parayı verip çok daha iyi mobilyalar almanın mümkün olduğunu da biliyoruz.


AKSESUARLARIN HİKAYESİ OLSUN


Hele aksesuarların sıradanlığı! Genellikle hikâyesi olmayan, aksesuar olsun diye alınmış objeler... Saksı, kâse, tepsi, mum gibi sehpa üstü aksesuarlar hedefe yönelik olarak alınabilir elbette ama o balerin formlu seramik objeleri, evin rengine uygun aksesuar diye satın alan zihniyeti anlayamıyorum. Aksesuar dediğimiz şeyin zaman içinde biriken, belki bir seyahat anısı ya da hediye olması gerekir aslında. Öyle olduğunda ancak bir hikayesi, bir iddiası olur. Dekorasyon dergisi hazırlarken çok para harcanmış, her şeyin aynı yerden alındığı, showroom gibi evlerden ziyade, uzun uzun araştırılıp seçilmiş zarif aksesuarların, hatırası olan eşyaların olduğu; eskicilerden alınmış objeler, zaman içinde birikmiş koleksiyon parçalarının sergilendiği, küçük, sevimli, sakin ama iddialı evleri yayımlamayı seviyoruz. Çünkü onlar gerçekten zevkli insanların bakış açısını yansıtıyor. Evlenmeyi ve bir ev kurmayı planlayan yeni gelinlere sesleniyorum buradan. Dekorasyon konusunda hiçbir fikriniz ve zevkiniz olmayabilir ama aceleye getirmek zorunda değilsiniz. Mağazalara girin çıkın, çok yer gezip görün, bir yerden her şeyi alma fikrine kapılmayın. Dekorasyon dergilerine bakın, başka insanların evlerinden ilham alın. Arkadaşınızda gördüğünüzü de yapmayın, özgün olun. Bırakın sizi taklit etmeye çalışsınlar. Başkasında olmayan ve olamayacak stillerin peşine düşün, eskicilere gidin, annenizin evinden kullanılmayan bir parçayı yeni eşyalarınıza adapte edin, sorduklarında anlatacak bir hikayeniz olsun.


SERGİ


Onarılan fincanlar


Yoko Ono'nun özel olarak tasarladığı Onarılan Fincanlar koleksiyonu, İstanbul Modern Mağaza'da satışa sunuluyor.


TREND


Taş yerinde ağır


Bardak altlıklarından fincan kulplarına kadar her yerde Yarı değerli taşlar, görebilirsiniz. 




Yasemin SAVCI/Sabah


Geri Dön