19 / 04 / 2024

Demir Ağlarla Ördük Anayurdu Dört Baştan sergisi açıldı!

 Demir Ağlarla Ördük Anayurdu Dört Baştan sergisi açıldı!

Demiryollarının tarihini anlatan 70 fotoğraf ve belge ile trenlerde kullanılan çeşitli araçların yer aldığı ''Demir Ağlarla Ördük Anayurdu Dört Baştan'' sergisi açıldı



İnönü Vakfı ve Devlet Demiryolları işbirliğiyle düzenlenen ''Demir Ağlarla Ördük Anayurdu Dört Baştan'' konulu sergi Ankara'da ziyarete açıldı.


Pembe Köşk olarak bilinen İsmet İnönü Evi'ndeki sergide, Türkiye'deki demiryollarının tarihini anlatan 70 fotoğraf ve belge ile buharlı tren fenerleri, model trenler, vagonlarda kullanılan çeşitli araçlar ve İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün seyahatlerde kullandığı eşyalar yer alıyor.


İnönü'nün kızı Özden Toker, sergiye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pembe Köşk'ü yılın belli zamanlarında açarak, Cumhuriyetin değişik dönemlerine ait anıları insanlarla paylaştıklarını söyledi.


Bu seferki konularının demiryolları olduğunu belirten Toker, serginin açıldığı oda hakkında bilgi verdi.


Odanın, ''bilardo odası'' olarak bilindiğini anlatan Toker, ''Bu odada bulunan masada Atatürk ile babam bilardo oynardı. Atatürk buraya çok sık gelirdi. Geldiği zaman herkesin hatırını sorar, sonra da babamla bilardo oynardı. Daha sonra yemek odasına geçip yemek yerlerdi'' dedi.


Atatürk'ün, Pembe Köşk'e manevi kızı Ülkü Adatepe ile geldiğini ifade eden Toker, şunları kaydetti:


''Atatürk yemekte masanın başına oturur, babamı sağına alırdı. Benim de birkaç defa Atatürk'le beraber orada yemek yeme fırsatım oldu Ülkü'nün sayesinde... Ülkü'yü yukarıya benim yanıma yollarlardı, bebeklerle oynardık. Yemek sırası gelince çağırırlardı, aşağı inerdik. Ülkü ile ben Atatürk'ün nasıl yemek yediğini, nasıl konuştuğunu gözlerimizle gördük, kulaklarımızla işittik. Şimdi anlıyorum ki Atatürk bizi, sizlere bunlara anlatabilmemiz için oturtmuş. Serginin açıldığı evin bu kısmında Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren çok güzel tartışmalar yapıldı, büyük projeler, şimdiki tabiriyle 'çılgın projeler' konuşuldu, tartışıldı ve gerçekleştirildi.''


Yetersiz imkanlarla yapılan demiryollarının, Cumhuriyetin çok büyük bir eseri olduğunu vurgulayan Toker, bu yollar sayesinde hastalara ulaşıldığını, fabrikaların açıldığını, medeniyetin götürüldüğünü söyledi.


Toker, sergideki fotoğrafların, İsmet İnönü'nün albümünden ve çeşitli kaynaklardan derlendiğini sözlerine ekledi.


Sergi, 25 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.

AA


Geri Dön