20 / 04 / 2024

Dönüşüme ilişkin çalışmalarda müteahhitleri sınıflandırdık!

Dönüşüme ilişkin çalışmalarda müteahhitleri sınıflandırdık!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüme ilişkin yapılan düzenlemelerle ilgili olarak, "Kentsel dönüşüme ilişkin çalışmalarda müteahhitleri sınıflandırdık. Kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşlarımızın mağdur olmaması adına tamamlama sigortası zorunluluğu getirdik" dedi.



İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ'da kısa bir zaman önce heyelan yaşanan Maden ilçesinde incelemeler yaptı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, depremin büyüklüğüyle ilgili açıklama yapan Bakan Kurum, "Elazığ'ın yapı stokunun yaklaşık yüzde 25-30'unu etkilemiş durumda. Bir kısmını orta hasarlı, bir kısmını ağır hasarlı ve bir kısmını da yıkmak suretiyle etkilemiş durumda. Malatya'da da acil yıkılacak 186 binamız var. Şehrin hemen hemen her yerinde tehlike arz eden, yıkılma riski bulunan binaların yıkılmasına ilişkin çalışma başlattık. Şu an itibarıyla 54 binanın yıkımı gerçekleşti." diye konuştu.

- Kentsel dönüşüm çalışmaları

Bakan Murat Kurum, kentsel dönüşüme ilişkin yapılan düzenlemelerle ilgili şunları söyledi: "Bu süreçte kentsel dönüşüme ilişkin çalışmalarda müteahhitleri sınıflandırdık. Kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşlarımızın mağdur olmaması adına tamamlama sigortası zorunluluğu getirdik ve artık kentsel dönüşüm projesi yapacak firmalar, inşaatın tamamına ilişkin ya tamamlama sigortası yapmak zorundalar ya da yapı maliyetinin yaklaşık yüzde 10'u kadar da sigorta yapıp vermek durumundalar. Meclisteki düzenlemede yüksek yapılar artık tamamen ortadan kaldırılacak. Mevcuttaki H-serbest (yükseklik) olarak verilmiş alanlarda da önümüzdeki yılın temmuz ayına kadar planlar değiştirilecek. Değiştirilmemesi halinde de Bakanlık tarafından resen değiştirilerek, yine parsel bazında artık yapılaşmanın tamamen önü kesilecek, ada bazında yapılaşma yapılacak ki; bir değer artışı olursa da değer artışının tamamı kamu tarafından alınacak. İmar barışından faydalanan ancak binanın riskli olduğunu düşündüğümüz alanlarda iyileştirme, güçlendirme yapabilmenin önünü açacak birçok düzenleme var. Bu düzenlemeler çerçevesinde hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm sürecini yürütmek istiyoruz."

 

Konutta yeni dönem başladı!


Geri Dön