29 / 03 / 2024

Demir fiyatlarındaki artış konut üretimini zora sokuyor!

Demir fiyatlarındaki artış konut üretimini zora sokuyor!

Ankara Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, inşaat demirindeki fiyat artışının etkilerinden bahsetti. Can, fiyat artışının konut üretimini ve satışını zora soktuğunu açıkladı.



Ankara Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, demir fiyatlarındaki yüzde 50 oranında artışı değerlendirdi. Artışın konut üretimini ve satışını zora soktuğunu söyleyen Can,  "Düzelme olmazsa, 9 Haziran'da boykota başlıyoruz" diye konuştu.

 

İnşaat sektöründe 2001 krizi sonrasındaki canlanma ile ekonominin büyüme kaydettiğini belirten Can, "Türkiye Ekonomisi 16 yıldır sürekli büyüyor. Bunun neticesinde inşaat ve gayrimenkul sektöründe de çok ciddi ilerlemeler sağlandı. Ancak pasta büyüdükçe sorunlar arttı. Buradaki en önemli sorun maliyetlerdeki artış. Maliyet artışlarına ek olarak arsa fiyatlarının tavan yapması sektörü sarsmıştır. Ekonomimizin lokomotifi olan inşaat sektörü bu gelişmelerden olumsuz etkilenmiş ve durağan bir pozisyona gelmiştir. Kamunun duruma el atması ve belediyelerimizin arsa üretimi konusunda yeni yaklaşımlar geliştirmesi gerekiyor" dedi.


Can, sözlerine şu şekilde devam etti: "Ocak ayı başında tonu bin 800 lira olan demir fiyatları şimdi 2 bin 200 lira oldu. Fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 oranında arttı. Türkiye inşaat sektörü yurt içinde yapılan üretimlerde yılda 9 milyon ton, ayda 750-800 bin ton dolayında demir kullanıyor. Ülkemizde enflasyon yüzde 10 civarında, işçilik maliyetleri de aynı oranlarda arttı. Böyle bir ortamda yüzde 50 oranındaki fiyat artışını kabullenmemiz mümkün değil. İnşaat malzemelerindeki fahiş artış müteahhitleri ve inşaat taşeronlarını derinden etkiliyor. Sektördeki büyümeyi görerek inşaata başlayan, ancak maliyet hesabı yapamayan birçok firma kepenk indirmeye başladı. Yıllardır müteahhitlik yapanlar da malzeme fiyatlarındaki artıştan nasibini aldı. AnkaralI müteahhitler olarak bu artışlara karşı boykot planlıyoruz. Düzenleyici ve denetleyici olan kamu olaya el koymalı."



Habertürk Ankara


Geri Dön