23 / 04 / 2024

Deneyimsiz müteahhitler inşaat stoklarını arttırıyor!

Deneyimsiz müteahhitler inşaat stoklarını arttırıyor!

Adania Gayrimenkul Yatırım İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cihangir Son, Türkiye'deki konut ve müteahitlik sektörünü değerlendirdi. Son, Türkiye’de tüm Avrupa’nın yaklaşık 10 katı kadar müteahhit bulunduğunu belirtti.



Adania Gayrimenkul Yatırım İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cihangir Son, Türkiye'deki konut ve müteahitlik sektörüyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de tüm Avrupa’nın yaklaşık 10 katı kadar müteahhit olduğunu söyleyen Son, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de müteahhit olmak için belli kıstaslar aranması gerektiğini vurguladı.

Cihangir Son, Türkiye’de de tüketicilerin ve sektörün mağduriyetini önlemek ve en hızlı bir şekilde kaliteli yeni konutlar üretilebilmesi için kamunun ve sektörel sivil toplum kurumlarının ortaklık çerçevesinde önlemler alınmasının yararlı olacağını belirtti.

Kaliteli ve sürdürülebilir konutlar üretilmeli

TÜİK’in verileri kapsamında 2017'de 155 bin adet bina ruhsatı, 1 milyon 323 bin daire ruhsatı, 270 milyon metrekare alan ruhsatı alındığını söyleyen Son, “İnşaat sektörü ülkemizin lokomotifi konumunda yer alıyor. TÜİK’in inşaat ruhsatları ile ilgili açıkladığı verileri incelediğimizde, inşa edilen konut sayısının günden güne arttığını görüyoruz. Bu noktada önemli olan kaliteli ve sürdürülebilir konutlar üretilebilmesi. Bunun için de firmaların belli bir sermaye yapısına ulaşmadan, yeterli kadrolara sahip olmadan ve belli oranda iş bitirmeden inşaat sektörüne giriş yapmalarının önüne geçilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’de konut sayısının artmasının en büyük nedeninin çok farklı sektörlerden giriş yapılması olduğunu ifade eden Cihangir Son, sektörle ilgili bilgi ve deneyimi olmayan, yetersiz öz kaynakla inşaat yapmaya çalışan müteahhitler nedeniyle inşaat stoklarının arttığını ve bu durumun özellikle büyük şehirlerde arz fazlasına sebep olduğunu belirtti.

İnşaat maliyetlerinin yaklaşık yüzde 23 oranında arttığını hatırlatan Son, “Yakın zamanda hemen teslim daire stokları tükendikten sonra maliyet artışları ve inşaatta üretim miktarının düşmesiyle beraber konut fiyatları hızla yükselecek. Konut almayı planlayan tüketiciler için en doğru alım zamanının önümüzdeki 6 aylık süreç olduğunu söylemek mümkün” dedi.
 


Geri Dön