19 / 04 / 2024

Deniz Karataş: 2017'de Müteahhitlik Hizmet Yasası çıkarılmalı!

Deniz Karataş: 2017'de Müteahhitlik Hizmet Yasası çıkarılmalı!

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, kentsel dönüşüm ile ilgili yasal çerçevelerin 2017’de belirlenmesini gerektiğini belirterek “ ‘Müteahhitlik Hizmet Yasası’ çıkarılmalı” diye konuştu.



Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili. Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, 2017 yılında Müteahhitlik Hizmet Yasası’nın çıkması gerektiğini ifade ederek, “Türk müteahhitlik sektörü dünyada kendini kanıtlamış bir sektördür. Bu başarı tesadüf değildir, ancak yurtdışında yakaladığımız bu başarının aynısını, ülkemizde tutturamamamız, sistemde eksiklik olduğunu apaçık ortaya koymaktadır. Bu sebeple tüm gücümüzü ve enerjimizi hizmet yasamıza yönlendirmeliyiz” diye konuştu.


Yerel yönetimlerin desteği önemli


İnşaat sektörünün dolaylı olarak yüzlerce alt sektörü beslediğini belirten Karataş,  “Ekonominin değerli bir lokomotifi olduğundan en büyük sıkıntımız olan kentsel dönüşüm ile ilgili yasal çerçevelerin 2017’de belirlenmesini bekliyoruz. Kentsel dönüşümde parsel bazında değil, ada bazında dönüşüm yapılmalıdır. Dolayısıyla adı üstünde içinde kenti barındıran, kentsel yani sadece o parseli değil kentin ihtiyaçlarını çözecek dönüşümlerin yasal dönüşümleri sağlanmalıdır. Yerel yönetimlerin desteğine mutlaka ihtiyacımız var. Maliklerle yani daire sahipleri ile anlaşma sorununun çözümlenmesi de, sürecin yara almadan devam etmesi açısından önemli. Devlet-millet barışıklığı en önemlisi. Ülke olarak kentsel dönüşümde daha fazla ve daha hızlı yol almamız gerekiyor. Vergi ve harçlarla ilgili de sektör teşvik edilmeli ”diye konuştu.


Hafriyat depo alanları belirlenmeli


Antalya’nın  ‘Hafriyat Depolama Alanı’ sorununa ilişkin 2017 yılında belediyelerin yer göstermesini beklediklerini aktaran Karataş, “Hafriyat elinizdeyken atacak yer bulamayacağınız, elinizde yokken de nereden temin edeceğini bilemeyeceğiniz sektörün önemli bir sorunudur. Dolayısıyla hafriyat depolama alanlarına ihtiyaç vardır. İnşaat, yıkım ve kazılardan çıkan katı atıkların yönetimi ile ilgili uygulamaların en kısa zamanda hayata geçirilerek, çevreye verilen zararın önlenmesi, şehir dışlarında depolama alanlarının ivedilikle kurulması gerekmektedir” dedi.


Akdeniz Manşet


Geri Dön