24 / 04 / 2024

Deniz Karataş: İnşaat sektörü 2014 yılını zararla kapattı!

Deniz Karataş: İnşaat sektörü 2014 yılını zararla kapattı!

300 sektör zararda İnşaat sektörü tahmin ettiği yükselişi yakalamanın yanında dönemi kötü kapatmasıyla birlikte mermer, fayans üreticileri, çimento fabrikaları, tesisat malzemeleri gibi mesleğe bağlı 300 sektör de 2014'ü zararla kapattı.



2014 yılında inşaat sektörünün diğer sektörler gibi kötü bir dönemden geçtiğini anlatan inşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, "inşaat sektörünün lokomotif olduğunu, sektörün zarara uğraması, sektöre bağlı yaklaşık 300 meslek gurubunun da zarar uğraması demektir" dedi. 


İnşaat sektörü ani krizlerden çabuk etkilenmez fakat krizden etkilendiği takdirde kötü piyasadan kendi hızlı bir şekilde kurtaramayacağının altını çizen Karataş; Ulusal, uluslar arası kaos 2014 yılının kötü geçmesine neden oldu. Özellikle seçim zamanındaki belirsizliklerin yatırımları zorlaştırdığını belirti. 

Seçimlerin belirsizliği, ülke içinde yaşanan iç kaos sonucu inşaat sektörü 2014 yılını zararla kapattı. Dönemi zararla kapatan inşaat sektörüne bağlı 300 meslek grubu da zararda. İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş; "Yaptığımız yatırımların geri dönüşünü iki yıl sonra alıyoruz. Gerek yerel, gerek ulusal, uluslar arası kaos 2014 yılının kötü geçmesine neden oldu. Özellikle seçim zamanındaki belirsizlikler yatırımları zorlaştırdı. Bu tür ortamlar yatırımları öteler. Faizi direk etkiler. Böyle bir ortamda ne yatırım ne de alıcı olur" açıklamasıyla 2014 yılını değerlendirdi. 


MOZAİK DEVRİNDEN GRANİT DEVRİNE GECİS

 İnşaat sektörünün mozaik devrinden granit devrine geçtiğini belirten Karataş; "inşaat sektöründe arzı önce ortaya koyarsınız. Arzı ne kadar güzel ortaya koyarsanız o derece taleple karşılaşırsınız" dedi. Ayrıcı az sermayeyle yurt dışından gelen malzemeleri kullandıklarını söyleyen Karataş; Bu durumda granit, paslanmaz çelik, dış cephe giydirmelerinde kompozit kullanmak durumunda olduklarını bu malzemelerin direk metale endeksli oluşu ya da enerjiye endeksli oluşu yurt dışı piyasalarından buraya tedariki noktasında ciddi bir maliyet oluşturduğunu belirti. 


İNŞAAT SEKTÖRÜ PARA KAZANDIRMIYOR İnşaat sektörünün eskisi gibi çok para kazandıran bir sektör olmadığını ifade eden Karataş, "Uluslar arası piyasadaki dalgalanmalardan dolayı 2014 yılındaki eksikliğin 2015 yılında giderileceğini düşünüyorum. Öte yandan sektörümüzde KDV artırımı da söz konusu olmuştur. Eskiden %1 olan KDV artırımın şimdilerde % 18 çıkarılması, otopark ücretlerinin her daire başına on bin lira rakamlarla önümüze çıkıyor olması da sektörü olumsuz yönde etkiliyor" açıklamasıyla sektörün içinde bulunduğu sıkıntıların altını çizdi. 


DÖŞEME ALTI İLK SIRADA

Sektörde yoğunluğun Muratpaşa'da beklendiğini, ancak imara açılan yerlerin olmayışı şehrimizde mevcut imarlı olan yerlerde inşaat yapılma zorunluluğunu doğurduğunu belirten Karataş; Belediyelerin asli görevinin arsa üretmek olduğunu açıkladı. Son zamanlarda yükün çoğunluğunu Döşemealtı' nda olduğunun altını çizen Karataş, ikinci Kundu ve Aksu, üçüncü Kepez, dördüncü Konyalatı son sırada ise Muratpaşa'nın olduğunu söyledi. 


"OTURMA İZNİ ALINMIŞ BİR BİNADA OTURMAK DAHA GÜVENLİ"

 Müteahhitler inşaat aşamasında binanın satılmasını ister. Fakat vatandaş açısından bakacak olursak bina hazır konuma geldiğinde almak ister. Tüketicinin beklentilerinin karşılanması için binanın bitmesi, kullanılabilinir durumda olması gerekir diyen Karataş, "Biz müteahhitler maketten ev satışlarına karşıyız. 

Çok fazla aldatmalara gebe oldu. Bakanlıkta maketten satışa yasak getirdi. Bizim için iskânı bitmiş bir binanın satışı daha kolay. Doğru olan bu. Çünkü oturma izni alınmış bir binada oturmak daha güvenli" dedi. 


KONUT SATIŞININ TEMELİNDE TURİZM

 2 milyon nüfusa sahip olan Antalya'da konut sayısının nüfustan fazla olmadığını belirten Karataş, "11 milyon turist ağırlayan bir şehir olduğunuz için konut sayısı fazla değil. Çünkü gelen turistler buradan konut alıyor. Hatta bence konut sayısı az. Evlerin çok olması alım gücünü de artırır. Fazlasıyla konuta ihtiyacımız var" dedi. Ayrıca Karataş yabancıya mülk satışının fazla olduğunu, konut satışının temelinde turizm olduğunu, bu yüzden de tek odalı evlerin, havuzlu sitelerin tercih edildiğini, bu konuda ilk sırada Alanya ikinci sırada ise Konyaaltı'nın olduğunu belirti. 



Antalya Ekpres Gazetesi


Geri Dön