19 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2014 yılında yüzde 5 oranında büyüyecek!

İnşaat sektörü 2014 yılında yüzde 5 oranında büyüyecek!

İMSAD "İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörünün 2013 Yılı Değerlendirmesi" raporuna göre İnşaat sektörü 2014 yılında yüzde 5 oranında büyüyecek. 2014 yılını fırsata çevirmek için böyle bir hedef oldukça cılız kalacaktır...



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Demeği (İMSAD), geçtiğimiz günlerde "İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörünün 2013 Yılı Değerlendirmesi" raporunda dikkat çekici hususlara yer verdi. 


Rapordaki İnşaat sektörü 2014 yılında yüzde 5 oranında büyüyecek" cümlesi dikkatimi çekti. 2014 yılını fırsata çevirmek için böyle bir hedef oldukça cılız kalacaktır. 


Bir kere devam eden projeleri, seçim vaadi olarak hükümetin dile getirilecekleri, mega projeler olarak sıralanan 3. havalimanı, 3. köprü bağlantı aksları, Kanal İstanbul, kentsel dönüşüm, arazi geliştirmeler vs. yanyana koyunca değil yüzde 5, yüzde 7-9 oranının telaffuz edilmesi gerekmez mi? 


Diyeceksiniz ki, 2014 yılında Türkiye ekonomisi için yüzde 4 oranında büyüme hedefi konulmuş, dahası tüketim harcama lannda yüzde 3,2 büyüme öngörülüyor. 


Üstelik bu yıl tasarrufa teşvikler de öne çıkıyor. Hal böyle iken daha yılın ilk gününden 'yüzde 5 büyüyeceğiz' demek hedefi büyüt eme mek acaba kimlere ve neye yarar? 


Sayılan ancak 100'ü bulan markalı konut projesi üreticilerinin gayretleri ile bugünlere gelen sektörün 2014'te yara almadan daha fazla büyümesi için hükümetin bazı kolaylıklan sağlaması artık kaçınılmaz görünüyor. Ruhsat alımından, veıgi oranlarına, satış prosedüründen müşteri memnuniyetine kadar 200'e yakın iş kolunu ilgilendiren sektörün 2014'ü ölü bir yıl olarak görmemesi için ne gerekiyorsa hemen yapılması memleketin haynna olacaktır, işte yan sütunlarda inşaat üreticisi olan patronlann 2014 planlarını tek tek sıraladık. Bu gerçekleri görerek büyüme oranını revize edersek kazanan Türkiye olur. 


Okuyuculanmızdan gelen mesajların büyük bir kısmında, "Ne zaman ve hangi projeden konut alalım?" sorusu öne çıkıyor. Herşeyden önce bildiğiniz yerden başlayarak araştırma yapmanızı öneriyorum. Tuzla'da oturan bir vatandaşın kalkıp oturma amaçh, sırf fiyatı uygun diye Halkah'dan bir konut satın almasından ziyade, önce kendi bölgesindeki fırsatlan değerlendirmesi daha yerinde olur. Alımlarda önemli bir konu da lokasyon. Belediyelerin altyapı yatınmlan projelerin geleceğini yakından ilgilendiriyor. Düşünün ki, 3 sene sonra metro istasyonu bugünlerde satın alacağınız konutun yakınında olacak... Söz konusu muhit kadar daireniz de mutlaka değer kazanacaktır. Sözün özü ev alırken işinizi şansa bırakmayın. İnşaat şirketinin referanslanndan dairenin teslim takvimine, metrekare maliyetinden ödeme yapacağınız taksit sayısına ve hatta tutanna kadar herşeyi adım adım hesaplayıp öyle karar vermenizde yarar var. 



Mehmet Canıtatlı/ Yeni Akit Gazetesi 


Geri Dön