18 / 04 / 2024

Deniz Ova İstanbul Tasarım Bienali Direktörü olacak!

Deniz Ova İstanbul Tasarım Bienali Direktörü olacak!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali’nin direktörlüğünü yürüten Özlem Yalım Özkaraoğlu görevini, 2010 yılından bu yana İKSV’de Yurtdışı Projeler Direktörü olarak görev alan Deniz Ova’ya devrediyor.




İstanbul Tasarım Bienali direktörlüğünü 2010 yılından bu yana yürüten ve tasarım alanındaki iş ve projelerine devam etmek  üzere görevinden ayrılan Özlem Yalım Özkaraoğlu, danışman ve Danışma Kurulu üyesi olarak İstanbul Tasarım Bienali’ne katkıda bulunmaya devam edecek. Bienalin direktörlüğünü, 2007 yılından bu yana İKSV ekibinde yer alan Deniz Ova üstlenecek.  


Almanya’nın Stuttgart kentinde doğan Deniz Ova, Stuttgart Üniversitesi Siyaset ve Dilbilimi bölümünden mezun oldu. Stuttgart Devlet ve Şehir Tiyatrosu’nda çeşitli prodüksiyonlarda yönetmen yardımcısı olarak çalıştıktan sonra Stuttgart’ta festival etkinliklerinin yönetimi ve organizasyonunda yer alan Ova, 2005 yılında İKSV’nin düzenlediği “Şimdi Stuttgart” festivalinde, konuk ağırlama yöneticisi olarak çalıştı. 2007 yılında İstanbul’a yerleşerek İKSV’nin yurtdışı projelerinin yönetimini üstlenen Deniz Ova, vakfın Avrupa kentlerinde düzenlediği festivaller ve etkinliklerin (Türkiye - Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yıl kutlamaları çerçevesindeki ortak yapımlar, 2012, Şimdi Now İsveç ve Danimarka, 2011, Anna Lindh Vakfı Türkiye Ağı koordinasyonu ve etkinlikleri, Spot On: Turkey Now, Viyana 2009, Türkei im Augenblick Viyana 2008, Frankfurt Kitap Fuarı Konuk Ülke Türkiye Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü, 2008) programlama ve organizasyonunu gerçekleştirdi. Festivallerin yanı sıra Venedik Bienali Türkiye Pavyonu ve Cité Internationale des Arts Türkiye Misafir Sanatçı Programı’nın da koordinatörlüğünü yürüten Ova, 2009 yılında, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner’in Amsterdam Şehir Konseyi Sanat Danışmanlığı’na aday gösterilmesinin ardından, Görgün Taner ve akademisyen Deniz Ünsal ile birlikte Amsterdam’ın kültür ve sanat sahnesinin değerlendirildiği bir rapor da hazırladı. 2013 yılında İstanbul Tasarım Bienali’nin direktörlüğünü üstlenen Deniz Ova, 2010 yılında bu yana İKSV’de Yurtdışı Projeler Direktörlüğü’nü yürütüyordu. 


ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden mezun olan Özlem Yalım Özkaraoğlu, altı yıl süre ile kurucu ortağı olduğu tasarım ve mimarlık firmasında yönetici olarak Bursa’da çalıştı. Özkaraoğlu, 2001-2003’te Akın Nalça/Terminal firmasında tasarım ve proje direktörlüğü ve 2003-2004 arasında bir tasarım merkezi projesinin tasarım direktörlüğünü yürüttükten sonra 2004’te serbest olarak çalışmaya geri döndü. Yurtiçi ve yurtdışında yer alan belli başlı tasarım etkinlik ve projelerinin organizasyonlarında (ADesign fair, IDW yarışma jürileri, Tendence Lifestyle-“Design from East to West” sergisi, Marketingist tasarım sergileri, İMMİB-İTO-AYSAD tasarım yarışmaları, NTV-Türk Mucit yarışması, çeşitli tasarım ve trend seminerleri ile sergileri) rol alan Özkaraoğlu, 2005’in başında Türk tasarımcıların yurtdışı tanıtım ve pazarlama potansiyelini desteklemek amacı ile d.o.T. designers of Turkey isimli bir organizasyon kurdu. 2005-2007 yılları arasında fikir, konsept tasarımı ve etkinlik yönetimini gerçekleştirdiği Fesorient, Uluslararası Etnik Tasarım Yaşam Kültürü ve Moda Festivali’ni gerçekleştiren Özkaraoğlu, kendi üzerine tescilli olan Objekült. Aquagalata, projelerini geliştirdi; Trendshow 2007 etkinliğinin tasarım ve sanat yönetmenliğini üstlendi. 2007-2009 yılları arasında Koleksiyon Mobilya’da sırası ile “ürün geliştirme” ve “‘tasarım, marka ve iletişim direktörlüğü” görevlerini yürüttü, “Zamane Kahvesi” zincir kafelerinin konsept ve mekan tasarımı projesine imza attı. Özkaraoğlu, Turkishtime dergisi tarafından hazırlanan “En Yaratıcı 50 Türk” listesinde, 2011 ve 2012 yıllarında yer aldı.



İKSV tarafından, ilki 2012 yılında Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eş sponsorluğunda, gerçekleştirilen İstanbul Tasarım Bienali sergilerini 44.600 kişi ziyaret etti. İstanbul Tasarım Bienali, sergilerin yanı sıra gerçekleştirilen tüm yan etkinliklerle yaklaşık 115.000 izleyiciye ulaştı.

18 Ekim-14 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 2. İstanbul Tasarım Bienali’nin kavramsal çerçevesi 2013 Kasım ayında düzenlenecek bir basın toplantısıyla açıklanacak. 



Ayrıntılı bilgi için: istanbultasarimbienali.iksv.org


Geri Dön