26 / 04 / 2024

Depozito nasıl geri alınır?

Depozito nasıl geri alınır?

Kiracının ev sahibine ödediği depozito nasıl geri alınır? Depozito bedeli en fazla kaç kira bedeli kadar oluyor? İşte Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan depozito hükümleri...



Depozito nasıl geri alınır?

Depozito, konut kiralamalarında ev sahibine ödenen "güvence bedeli" olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu bedel, kira başlangıcında vadeli hesaba yatırılıyor. Sözleşme sonunda ise, ev sahibinin onayı ile depozito bedeli kiracıya geri ödeniyor. Peki depozito nasıl geri alınır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Depozito bedeli, kiraya çıkan kimseler tarafından ev sahibine ilk aşamada verilen paraya deniyor. Türk Borçlar Kanununda "güvence" olarak tabir edilen depozito ile ilgili hükümler şu şekilde sıralanıyor.


Türk Borçlar Kanunu Madde 342- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Depozito bedeli nasıl geri alınır?

Depozito bedeli, sözleşmede belirtilen hususlara aksi bir davranış gösterilmemesi halinde, geri alınıyor. Örneğin, aidatların ödenmesi, demirbaşlara zarar verilmemesi gibi...



Depozito iadesi!
Depozito ücreti nedir?
Kiracı Depozito Kanunu!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön