29 / 03 / 2024

Emlakçıya verilen komisyon nasıl geri alınır?

Emlakçıya verilen komisyon nasıl geri alınır?

Alıcı ve satıcılar arasında aracılık görevini üstlenen emlakçıların aldığı komisyon, gayrimenkulün satış bedeli üzerinde hesaplanıyor. Peki, emlakçıya verilen komisyon nasıl geri alınır?



Emlakçıya verilen komisyon nasıl geri alınır?


Emlakçılar verdikleri hizmet karşılığında komisyon talep edebiliyor.Emlakçı komisyonu, emlakçı aracılığıyla yapılan konut alım satımlarında, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı, konutun satış bedeli üzerinden belirlenen oran üzerinden alınıyor.


Emlakçı komisyonu için ödenmesi gereken tutar, satış işlemi yapılan gayrimenkulün satış bedeli üzerinden belli bir oranda hesaplanıyor. Emlakçı ile çalışıldığında satılık veya kiralık gezmelerinde yer gösterme veya benzeri taleplerde kesinlikle hiçbir ücret ödenmemesi gerekiyor. 


Emlakçının aldığı kapora gayrimenkulun satış bedeli üzerinden hem alıcının hem de satıcının ödemesi gereken yüzde 3'lük bir oran olarak karşımıza çıkıyor.  Ancak pratikte durum böyle işlemiyor. Çünkü emlakçılar satıcılardan komisyon talep etmiyor. 


Söz konusu gayrimenkulu satıcının istediği rakamın üstünde satışa çıkararak satıcı ile ayrı bir pazarlığa giriyor ve bu durumda satıcının bir ödeme yapmasına da gerek kalmıyor. Peki, emlakçıya verilen komisyon nasıl geri alınır?


Emlakçı, ancak yaptığı faaliyet sonucunda sözleşme kurulursa ücrete hak kazanıyor. Emlakçıların faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi hâlinde ödeniyor. 


Emlakçılık sözleşmesinde emlakçıların yapacağı giderlerin kendisine ödeneceği kararlaştırılmışsa, emlakçının faaliyeti sözleşmenin kurulmasıyla sonuçlanmamış olsa bile giderleri ödeniyor.


Emlak satış sözleşmesi nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön