20 / 04 / 2024

Deprem riski 46 ilde azaldı, 6 ilde arttı!

Deprem riski 46 ilde azaldı, 6 ilde arttı!

Deprem riski artan ve azalan o iller açıklandı. Yeni haritada 46 ilde deprem tehlikesi azalırken, 6 ilde yükseldi.



AFAD yetkilileri, deprem riski artan ve azalan o illeri tek tek açıkladı. Açıklanan verilere göre  Türkiye’de 'en tehlikeli alanlar' yüzde 42’den yüzde 17’ye düştü. Haritaya göre 46 ilde tehlike azaldı, 6 ilde arttı. Star Gazetesi'nde yer alan habere göre, AFAD Yönetimi Başkanı Mehmet Güllüoğlu, "Yerin altı değişmedi ama fay hatlarını daha yakından tanımaya başladık" dedi.

İstanbul'un güneyine dikkat

Eski haritada genel tahminin olduğunu ifade eden Güllüoğlu, artık semt semt, hatta noktasal olarak tespit yapılabildiğini belirtti. Güllüoğlu, "Örneğin, Manisa’nın tamamı eskiden en tehlikeli olarak kabul edilen 1. bölgede yer alırken yeni haritada artık renk geçişleri var. Deprem haritasının değişmesi sadece haritanın değişmesi anlamına gelmiyor, aynı zamanda inşaatlarda kullanılan binlerce parametrenin de değişmesi demek. Her bir parametrenin bir karşılığı var, bir maliyeti var. İstanbul’da fay hattı Marmara Denizi’nden geçiyor. Özellikle güneyindeki bölge tehlikeli. İstanbul’un güneyindeki binaların daha dayanıklı yapılması gerekiyor" dedi.

Silivri'de tehlike arttı

Haritanın eksik ve yetersiz olduğunu ifadw eden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan sözlerine şu şekilde dvam etti; "Deprem tehlike haritası değil deprem davranış haritası çıkarılmalı." 

Emekli Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik de konuyla ilgil, " Benzerleri arasında en iyisi. En son teknoloji ve bilgilerle hazırlanmış çok kıymetli bir haritadır. Avrupa ile de beraber çalıştık, onların da haritalarını alıp, onun üzerine ilaveler yaptık ama onun da üzerinde. Yeni harita ile belirsizliklerin azaldı. İstanbul için 1999 depreminden sonra ana Marmara fayının konumu daha iyi belirlendi, tehlike değerlendirmeleri de ona göre yapıldı."

 

Deprem riski 46 ilde azaldı, 6 ilde arttı!

Deprem riski 46 ilde azaldı, 6 ilde arttı!
 


Geri Dön