25 / 04 / 2024

Deprem sonrası asansörlerin denetlenmesi şart!

Deprem sonrası asansörlerin denetlenmesi şart!

Elazığ ve Malatya’da meydana gelen 6.8’lik deprem sırasında binalar dışında zarar gören ve çoğu zaman akıllara gelmeyen asansörlerin unutulmaması gerekiyor. Asansörlerin hem deprem öncesinde hem de deprem sonrasında periyodik olarak denetlenmesi şart.



Coğrafi konumu nedeniyle aktif fay hatlarının üzerinde yer alan Türkiye’de her yıl irili ufaklı pek çok deprem yaşanıyor. Son olarak Elazığ ve Malatya’da yaşanan 6.8’lik deprem sonucunda birçok vatandaş yaralandı ve onlarca vatandaşımız da yaşamını yitirdi. Depremin ardından bir çok şehirde geliştirme ve iyileştirme çalışmaları yoğunlaşırken deprem sırasında binalar dışında zarar gören ve çoğu zaman akıllara gelmeyen asansörleri de unutmamak gerekiyor. Vatandaşların can güvenliği için asansörlerin hem deprem öncesinde hem de deprem sonrasında periyodik olarak denetlenmesi önem arz ediyor.

Geliştirdiği Asansör Güvenlik Sistemi’yle deprem öncesinde ve sonrasında asansörlerin periyodik kontrolünü sağlayıp önleyici faaliyetler gerçekleştiren asansör denetim ve muayene sektörünün öncü kuruluşu RoyalCert’in Projeler Koordinatörü Serhat Mayar; Elazığ ve Malatya bölgelerinde 18 bine yakın asansör olduğunu ve deprem nedeniyle bu asansörlerin yaklaşık yüzde 40’ının kullanılamaz olduğunu tdüşündüklerini belirtiyor. Deprem anında en çok yaşanılan durumun kabinin ya da karşı ağırlığın raylardan çıkması olduğunu ifade eden Mayar, bu depremlerde birçok asansörün ray sisteminden çıkmış olabileceğinin altını çiziyor ve yetkilileri ve vatandaşları bölgede bulunan asansörlerin denetim ve ardından olası bakımlarının yapılmadan kullanılmamasıyla ilgili uyarılar yapıyor.

Önleyici Yaklaşım Önemli
Türkiye’nin deprem kuşağında olması birçok çok konuda önleyici faaliyetleri gerçekleştiriyor. Bu zorunluluğu bir sorumluluk olarak ele alan asansör denetim ve muayene sektörünün öncü kuruluşu RoyalCert, Asansör Güvenlik Sistemi’ni hayata geçiriyor. RoyalCert; Karşı Ağırlık Kontrolü, Kabin Kontrolü, Makine Dairesi Kontrolü, Kuyu ve İç Tesisat Kontrolü ile Genel Kuyu Dizaynı Kontrolünü kapsayan 5 ana başlıktan oluşan sistemle deprem öncesi ve sonrası asansörlerin periyodik kontrolünü sağlayarak önleyici faaliyetler gerçekleştiriyor.

Konuyla ilgili değerlendirmeler yapan RoyalCert Projeler Koordinatörü Serhat Mayar, şunları söyledi: “Periyodik denetimlerde temel güvenlik fonksiyonlarının ulusal standart ve yönetmelikler çerçevesinde kontrolü sağlanıyor. Bu süreçlerde depreme yönelik deprem sensörü kontrolü yapılıyor ancak genel kabul gören “Sismik Durumlara Tabi Asansörler” standardı tavsiye niteliğinde bir standart olduğundan günümüzde pek çok asansörün montajında uygulanmıyor. Bu standardın zorunlu olmaması asansörlerin deprem anında daha büyük risklere sahip olmasını kaçınılmaz kılıyor. RoyalCert olarak asansörlerin; kullanıcıların can ve mal güvenliğini sağlamak ve riski minimize etmek için tamamen deprem anındaki ve depremden sonraki kullanıma özel olarak denetlenmesini kapsayan Asansör Deprem Güvenlik Sistemi kontrollerini gerçekleştireceğiz.Tüm il ve ilçe belediyelerinin bu konuda azami hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz ve geliştirdiğimiz sistemle asansörlerin deprem koşullarına yönelik periyodik kontrollerini gerçekleştirerek deprem anında asansörün kullanılması durumunda en az hasarla atlatılmasını amaçlıyoruz.” 

Malatya'da 3 bin 181 konut ağır hasarlı!

Malatya'da evi hasar gören veya yıkılanlara nakdi yardım ödemesi yapıldı!


Geri Dön