04 / 05 / 2024

Depremden sonra felç olan hayat Van'dan kaçışı hızlandırdı!

Depremden sonra felç olan hayat Van'dan kaçışı hızlandırdı!

Deprem felaketiyle felç olan hayat Van'dan kaçışı hızlandırdı. Talebe yetişemeyen otobüs ve hava yolu şirketleri sefer sayılarını ikiye katladı



Depremler sonrasında hayalet şehre bürünen Vandan büyük kaçış başladı. Havalimanı kayıtlarına göre depremlerden sonra 300 binden fazla kişinin şehri terk ettiği belirtilirken, otobüs firmaları da havayolu şirketleri de taleplere yetişmekte zorlanıyor. Deprem öncesi her gün 66 otobüs firmasının çıkış yaptığı Van Otogarında bu sayı ikinci depremden sonra günde 115 otobüse çıktı. Van Ferit Melen Havalimanının durumu da otorgardan farklı değil. Havayolu firmaları sefer sayılarını arttırmalarına rağmen uçaklarda yer bulmak mümkün değil.

Otobüsler kiralanıyor

Vandan çeşitli illere sefer düzenleyen 4 otobüs firması var. Yeni Van Seyahat firması yetkilisi ne kadar otobüs koyarlarsa o kadar talep geldiğini belirterek, Talebe yetişmekte zorlanıyoruz. Vandan kaçanlar özellikle İstanbul, Mersin, Bursa olmak üzere birçok illere akrabalarının yanlarına gidiyor. Otogardan günde 115 otobüs çıkış yapıyor ama hâlâ otogarda bilet bulamayan çok fazla. İkinci depremden sonra kaçış daha da hızlandı. Durumu iyi olanlar kendi arabasıyla gidiyor diyor.

Best Van Turizm yetkilisi ise otobüs sayısını arttırmayı düşündüklerini ama buna imkânlarının olmadığını söylüyor. Birçok arabanın hacda olduğunu belirten yetkili, şunları söyledi: Otogar çok kalabalık. Buradan kaçanlar özellikle Antalya, Antep ve İstanbula gidiyor. Bazıları ise arkadaşları ile birlikte toplanıp Van dışından otobüs kiralıyorlar ve ailelerini topluca buradan götürüyorlar. Otobüslerde yer bulmak çok zor. Hacdan otobüslerin gelmesi ile sefer sayılarını artıracağız.

THY 9 sefer yapıyor

Vana sefer düzenleyen 4 hava yolu firması da depremden sonra sefer sayılarını arttırmak zorunda kaldı. Deprem öncesinde Vana günde 4 sefer yapan THY, bu sayıyı 9a çıkardı. THYnin  Ankara  ve İstanbula düzenlediği 9 seferde de yer bulmak mümkün değil. Aynı şekilde eskiden Vana günde 1 sefer düzenleyen Pegasus ise sefer sayısını hafta sonları 4e, pazartesi günü için ise 3e çıkardı. Diğer hafta için günler tek sefer düzenleyecek olan Pegasusta önümüzdeki perşembeye kadar yer yok.

Emlakçılar da göç etti

Vanda yaşanan depremler emlakçıları bile göç ettirdi. Ada 65 Emlak sahibi Bahattin Pişken, Vandaki ikinci depremden sonra göç dalgasının hızlandığını belirterek, Emlakçı olarak ben bile göç ettim. İl nüfusu 1 milyonun üzerinde olan Vandan çok sayıda kişi geçici olarak göç etti. İkinci depremde daha çok ev hasar aldı. 25-30 ev yıkıldı, az hasarlı evler daha çok hasarlı hale geldi dedi.

Antalyaya göç ettik

Van Eğitimli Emlakçılar Derneği Başkanı ve Dost Emlak sahibi Sabri Çalım da 12 kişilik nüfusla Antalyaya göç ettiklerini ve burada ev kiraladıklarını belirtti.

Çalım, Bugün buraya gelmek üzere yolda olan akrabalarımız var. Depremin sürmesi nedeniyle halkta psikolojik sorun oluştu. O nedenle şu anda bir göç dalgası sürüyor. İnsanlar evlerine giremiyorlar dedi.

Eşyalar özel asansörle taşınıyor

Vanın Erciş ilçesinde depremde hasar gören çok katlı binalardaki eşyalar Diyarbakırdan getirilen özel bir asansör sistemiyle taşınıyor. Eşyaları taşıyan firmanın çalışanlarından Mehmet Yıldız, depremzedelerden 600 ile 1000 lira arasında ücret aldıklarını belirterek, 4-5 katlı binalardan özel asansörle indirdikleri eşyaları evden eve nakliye yöntemiyle çevre illere taşıdıklarını söyledi. Yıldız, son 2 gün içinde 6 binadaki eşyaları çevre illere naklettiklerini anlattı.
Radikal/SEVGİ SAYAR BAŞARAN


Geri Dön