23 / 04 / 2024

Depremzedelere düşük faiz ve uzun vadeli dönüşüm kredisi önergesi reddedildi!

Depremzedelere düşük faiz ve uzun vadeli dönüşüm kredisi önergesi reddedildi!

2020 senesinde ülkemizde birçok deprem meydana geldi. Bu depremlerin çoğu yıkıma neden oldu. CHP, depremde evleri hasar gören konut sahipleri için düşük faizli, uzun vadeli kentsel dönüşüm destek kredisi sağlanmasını önermişti. Bu önerge reddedildi.



2020 senesinde ülkemizde birçok deprem meydana geldi. Bu depremlerin çoğu yıkıma neden oldu.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2020'de Türkiye'de yaşanan depremlerde hayatını kaybeden vatandaşların olduğuna ve büyük acılar yaşandığına dikkat çeken CHP  İzmir  Milletvekili Kamil Okyay Sındır, depremzedelere ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Kamil Okyay Sındır, TBMM'de CHP tarafından sunulan depremde evleri hasar gören konut sahipleri için düşük faiz oranlı, uzun vade kapsamlı kentsel dönüşüm destek kredisi sunulması için verilen önergenin reddedilmesiyle ilgili konuştu. Sındır, şunları kaydetti:

Depremzedelere düşük faiz ve uzun vadeli dönüşüm kredisi önergesi reddedildi!

“2020 Yılı içerisinde ülkemizde meydana gelen İzmir, Elazığ ve Malatya depremlerinde bütün milletimizi derinden üzen çok can kayıpları yaşandı, vatandaşlarımız ya mallarını kaybetti ya da malları ciddi hasar gördü. Özellikle İzmir ve Elazığ depremlerinde oluşan hasarlar daha çok emekli veya orta ve düşük gelirli vatandaşlarımızın yaşadığı bölgelerde yoğunlaşmakla beraber bu vatandaşlarımızın çoğu emekli maaşları ile ancak geçinebiliyorlar. Kentsel dönüşüme giren evleri, iş yerleri için kısa vadeli, yüksek faizli ve taksitlerin hemen ödenmeye başlanması gibi koşullar bu vatandaşlarımızı, gelirleri de göz önünde bulundurulduğunda, çok zorlayacaktır. Bu nedenle vatandaşlarımızın karşı karşıya oldukları bu mağduriyetlerini el birliği ile giderelim diye Deprem Destek Kredisi Teklifini Meclis Başkanlığımıza sunduk.” 

"VATANDAŞ İÇİN DEVET KOLAYLIK SAĞLAMALI"

Depremzedelerin normal piyasadaki faiz oranları ve kredi şartlarıyla karşı karşıya kalmasının yanlış olduğunu dile getiren Sındır, “Depremde evi yıkılanlar dışında hasarlı olduğu tespit edilen binalar için de yıkılıp yeniden yapılması ya da güçlendirme çalışmalarının gerçekleşmesi için de yine kaynak ve finansman ihtiyacı var. Çoğu emekli olan ya da tek bir maaş ile geçimini sağlayan vatandaşlarımızın normal piyasa faiz ve kredi koşulları ile bu yükü sırtlanabilmeleri mümkün değil. Çünkü ödeyemezler ve ödeyemeyecekler de. Bu vatandaşlarımız için de devlet tarafından kolaylık sağlamalı.  Evi, işyeri zarar gören ve deprem riski nedeniyle hasarlı olduğu tespit edilen kanun kapsamında kentsel dönüşüm kapsamına alınmış bulunan yapılardaki bağımsız birim mülkiyet sahiplerine, yapıların yıkılarak yeniden yapılması şartıyla, aylık yüzde 0,30 sabit faiz oranıyla 2 yılı ödemesiz 240 ay vadeli kentsel dönüşüm destek kredisi verelim. Devlet vatandaşını yüzüstü bırakmaz” açıklamasında bulundu. 

Depremzedelere düşük faiz ve uzun vadeli dönüşüm kredisi önergesi reddedildi!

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan Torba Kanun görüşmeleri kapsamında depremzedeler için kentsel dönüşüm destek kredisi sağlanmasına ilişkin önergenin AKP ve MHP oylarıyla onaylanmadığını kaydeden Sındır, “Komisyonda reddedildi. Teklifimizi genel kurula taşıdık. Depremzede vatandaşlarımız mağdur, faizlerin yüksek ve kısa vadeli olmasından dolayı evlerini yapamıyor, yaptıramıyor.  Teşvik diye adlandırılan yüksek faizli kredilerle hayatlarındaki en büyük acıları yaşayan insanlar maalesef bir kez daha acımasızca mağdur ediliyor. Evlerini yüksek faiz nedeniyle yaptıramayanlar, arsalarını düşük fiyattan satmak zorunda kalıyor, fırsatçıların kucağına itiliyor. Psikolojileri bozulmuş, evlerinden olmuş, eşyasız kalmış vatandaşlarımıza el uzatmak devletin boynunun borcudur. Önergemiz Komisyonda reddedildi fakat bu  kanun teklifim ile gelin bu mağduriyeti önleyelim” diye konuştu.

İzmir'de depremden sonra inşa edilen evlerde küçülme iddiası!


Geri Dön