29 / 03 / 2024

İzmir'de depremden sonra inşa edilen evlerde küçülme iddiası!

İzmir'de depremden sonra inşa edilen evlerde küçülme iddiası!

İzmirli depremzedeler belediyeye ve Bakanlığa dilekçe sundu. 2020 Ekim'deki depremde evleri hasar gören ve yıkılan vatandaşlar kendileri için verilen kredilerdeki faizlerin yüksek olduğunu belirtti. Depremzedeler kredilerde 20 yıl vade istedi.



30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'de meydana gelen depremde evleri yıkılan ve hasar gören depremzedeler, Bayraklı Belediyesi’ne emsal artışı için, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne faizlerin indirilmesi için dilekçe iletti. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; İzmirli depremzedelerin için ismine açıklamada bulunan  İzmir  Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan ise Şehir Plancıları Odası’na ‘davadan vazgeçin’ çağrısında bulunurken, bütün yetkilileri depremzedelerin problemlerini çözmek amacıyla bir an önce göreve çağırdıklarını dile getirdi. 

İzmir de depremden sonra inşa edilen evlerde küçülme iddiası!

EVLER KÜÇÜLECEK

Deprem olalı 7 ay gibi bir sürenin geçmiş olmasına karşın problemlerin çözüme kavuşturulmadığına dikkat çeken İZDEDA Başkanı Özkan, “Yerel yönetimler deprem sonrası bir çalışma süresi sonunda, oluşacak mağduriyeti önlemek adına bir plan notu hazırlığını tamamlamışlardır. Hem Bayraklı Belediyesi hem de İzmir Büyükşehir belediyesi sürecin her aşamasında TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın İzmir Şubeleri ile yakın temas halinde olmuş, onları da sürece dahil ederek ortak bir çözüm yolu geliştirmeye çalışmışlardır. Depremde en çok hasarı gören Bayraklı ilçesi olması sebebiyle Bayraklı belediye başkanı, diğer ilçe belediyelerinden önce davranarak ilçe meclisinden depremde hasar gören binaların yeniden yapımında mevcut emsalin korunması kararını çıkarıp Büyükşehir’e göndermiştir. Bu karar İzmir Büyükşehir Belediyesi kurullarında görüşüldükten sonra toplam inşaat alanının korunması haline dönüşmüş ve 1 Mart 2021 tarihinde mecliste yer alan tüm partilerin oybirliği ile kabul edilmiştir. Emsal yerine inşaat alanının korunması bile her bir depremzedenin evinin yaklaşık 10-20 metrekare küçülmesine sebep olmaktadır. Depremzedelerin en başından talep ettiği 3 kata tekabül eden yüzde 30’luk emsal artışı istekleri göz ardı edilmiştir” açıklamasını yaptı. 

İzmir de depremden sonra inşa edilen evlerde küçülme iddiası!

'KREDİ 20 YIL VADELİ OLSUN'

Depremzedelere sağlanan kredilerin faizlerinin de yüksek olduğuna vurgu yapan Özkan, “İzmir şartlarında bir dairenin yeniden yapım maliyeti 450 bin, 500 bin TL arasında değişmektedir. Kentsel dönüşüm kredisi kapsamında çekilebilecek tutar olan 200 bin TL’nin 10 yıllık aylık ödeme tutarı 3 bin TL’dir. Bu kişiler hem kirada oturup, hem taksit nasıl ödeyecekler. Bizler, aylık yüzde 0.30 gibi düşük bir faiz oranıyla, 2 yılı ödemesiz toplam 20 yıl vadeli 450 bin, 500 bin TL gibi bir kredinin sağlanmasını istiyoruz. Devletimizin bunu yapacak kudreti ve kabiliyeti olduğunu bilmekteyiz” ifadelerini kullandı. 765 kişi tarafından imzaladığı dilekçeleri Bayraklı Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunan depremzedeler sessizce alandan gitti.

İzmir'de büyük deprem bekleniyor mu?

İzmir'de rezerv alanlardaki konut inşaatları hız kesmiyor!


Geri Dön