25 / 04 / 2024

Köysel dönüşüm kredisi nedir?

Köysel dönüşüm kredisi nedir?

Köysel dönüşüm projesi, şehirde yapılan dönüşüm uygulamalarının köy ve kırsal alanlarda uygulanması olarak karşımıza çıkıyor. Peki, köysel dönüşüm kredisi nedir?



Köysel dönüşüm kredisi nedir?

Sadece binalarla sınırlı olmayan köysel dönüşüm projelerinde, ambar olarak kullanılmaya devam edilen serenderlerin ve köy konakları olarak adlandırılan yapılarında bu kapsamda aslına uygun bir biçimde inşa edilmesi ve yapılacak olan köysel dönüşümde o yörenin kimliğine ve tarihi dokusuna aykırı adımlar atılmaması amaçlanıyor.


Köylerde yapılması düşünülen dönüşümün; o yörenin mimari durumuna uygun bir şekilde yapılması amaçlanıyor. Bu sebeple yöresel bölgelerde yapılacak olan bu projelerin inşaat sürecinde yöresel inşaat malzemesi kullanılması hedefleniyor.


Köysel dönüşüm projeleriyle bölgelerin ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılacak dönüşüm çalışmaları kapsamında köylerde ve yörelerde yaşayanlara daha güvenli ve sağlıklı binalar yapılıacak. Peki, köysel dönüşüm kredisi nedir?


Bakanlık yetkilileri tarafından; "Kırsal alanlarda, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılacak dönüşümlerde; riskli yapı tespitinin yapılması veya riskli alanın ilan edilmesi halinde her bir bağımsız birim için konut veya işletme yapılması amacıyla kredi veya kira yardımı verilebilecek" şeklinde açıklama yapıldı.


Bakanlık, kentsel dönüşüm kapsamında evini yıktırıp yöresel tarzda yeniden yaptıranlara 10 bin lira teşvik verecek. Şehir merkezlerinin yanı sıra köylerde de yöresel mimariyle ev yapanlar aynı teşvikten yararlanabilecek.


Köysel dönüşümde kira yardımı!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön