19 / 04 / 2024

Derin Design'ın tasarımlarında 'hibrid' ön planda!

Derin Design'ın tasarımlarında 'hibrid' ön planda!

Derin Design, 2010 için tasarladığı koleksiyonunda hem ev hem de ofiste kullanılabilme özelliğine sahip 'hibrid' mobilyalara ağırlık verdi



Günlük yaşamda olduğu gibi tasarımlarda da artık keskin çizgiler ortadan kalkıyor. Kadın ile erkek arasındaki keskin ayrımını yumuşatan unisex kıyafetler ile başlayan bu akım tasarımda ise kendini 'hibrid'(melez) çizgilerle belli ediyor. Artık evinize aldığınız bir mobilya ofis kullanım için de çok uygun olabiliyor. Bu akımın Türkiye'deki öncülerinden tasarımcı Derin Sarıyer, Aziz Sarıyer ile sahip oldukları Derin markasının 2010 koleksiyonunu 'hibrid' çizgilere ayırdı.

'Kapalı devre' tasarım

Sarıyer,"Koleksiyonumuzdaki genel yaklaşımı hem ev hem de ofiste kullanılabilecek hibrid modeller olarak kurguladık. Ürünlerimizi belli bir önem için tasarlamadık. Daha önceki yaptıklarımızla uyum sağladı" diye konuştu. Sarıyer, tasarım aşamasının "kapalı devre" olarak tanımlıyor. Bu da neye ihtiyaç olduğundan çok tasarlanan ürünlerin yaşam alanlarına entegre edilmesini içeriyor. Ticari bir strateji asla geliştirmediklerini, bunun yaratıcılığın önünde engel oluşturduğunu kaydeden Sarıyer, "İnsanlarla daha duygusal bağ kurabildiğimiz için kapalı devre çalışmayı tercih ediyoruz" diye konuşuyor. Çalışma alanlarında sosyal mekanlarını rolünün arttığını söyleyen Sarıyer, bunun hibrid tasarımlara yönlendirdiğini söylüyor. Ofiste sosyal alanların insanın motivasyonun artırıcı etki yaptığını söyleyen Sarıyer, bu nedenle ofis tasarımlarında insanların kendilerini 'yuvalarında' hissedebilecekleri tasarımlara yönlendiklerini söylüyor. Böylece artık ev ve ofis mobilyaları arasındaki keskin çizgi de ortadan kalkmış oluyor.

Birbirini tamamlayan tasarımlar

Sarıyer, tasarımların yepyeni bir fonksiyon getirmesinden çok komforda bir yenilik hissettirmesinin daha önemli hale geldiğini söylüyor. Derin'in 2010 koleksiyonundaki tasarımlarda ise en önemli detay ürünlerin birbiri ile tamamlayabilen ormlardan oluşmasında. Örneğin Aziz Sarıyer tarafından tasarlanan oval çizgilerin hakim olduğu Type'ın başlıklı ve başlıksız iki çeşidi bulunuyor. Arif Özden'in tasarladığı Prop ise oldukça sade bir sandalye tasarımının daha yumuşak çizgilerle yorumlanmasından oluşuyor. Derin Sarıyer'in tasarladığı Fek ise koleksiyonun hem en renkli hem de en esnek kullanım alanına sahip ürünlerinden. Üçgen sofalar üç farklı renk ile birbirini tamamlayabiliyor.
Dilek Taş/Sabah Emlak


Geri Dön