23 / 04 / 2024

Derince Limanı özelleştirme ihalesi 543 milyon dolarla Safi Katı Yakıt'ın!

Derince Limanı özelleştirme ihalesi 543 milyon dolarla Safi Katı Yakıt'ın!

Derince Limanı özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmeleri bugün saat 14.30'da gerçekleşti. İhalede kazanan gayrimenkul sektöründe de yer alan Safi Holding bünyesindeki Safi Katı Yakıt oldu...



Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne ait Derince Limanı'nın 39 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirme ihalesine teklifler 28 Mayıs tarihine kadar toplanmıştı. Bugün saat 14.30'da ise nihai pazarlık görüşmeleri gerçekleşti. 


Derince Limanı özelleştirme ihalesine Safi Katı Yakıt, Yılport Holding ve Kumport Liman İşletmeleri katıldı. 438 milyon dolarla başlayan açık artırmada 1 dakika içinde fiyat 448 milyon dolara çıktı. Ardından firmalar 1'er milyon dolar şeklinde artırım yapmaya başladı. 


Yılport Holding 461 milyon dolara, Kumport Liman İşletmeleri 462 milyon dolara ve Safi Katı Yakıt 463 milyon dolara olmak üzere art arda artırım yapılan ihalede Safi Yakıt'ın 500 milyon dolara fiyat artırımı ile Yılport Holding mola aldı ve ardından teklifini 520 milyon dolara çıkararak ihaleden çekildi. 


Yılport Holding'den sonra Kumport Liman İşletmeleri mola aldı. Mola dönüşü teklifi 535 milyon dolara çıkaran Kumport Liman İşletmeleri de ihaleden çekildi. İhaleyi Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret 543 milyon dolarla kazandı. 


Safi, Fenerbahçe'de kaybetti, Derince'de kazandı!

Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret, 1965 yılında kurulan gayrimenkul, denizcilik, gıda gibi işlere imza atan Safi Holding bünyesinde yer alıyor. Hatta geçtiğimiz günlerde Safi Holding bünyesindeki Safi Gayrimenkul, Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı ihalesinde, Koç Grubu'na bağlı Setur ile rekabet etmişti.


Derince Limanı hakkında: 

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne ait liman, Türkiye'nin limancılık faaliyetlerinin en yoğun olarak gerçekleştiği Kocaeli'de yer alıyor. Mevcut durumda özellikle kuru yük ve otomotiv elleçmesiyle ön plana çıkan liman, 2013'de yüzde 20'lik bir yük büyümesi gerçekleştirdi ve 2 milyon 389 bin 987 tonluk elleçme hacmine ulaştı. Özelleştirme sürecinin tamamlanmasının ardından limanın yeni işletmecisiyle beraber konteyner alanında Türkiye'de söz sahibi bir liman haline gelmesi bekleniyor.


Kocaeli'nde yer alan Derince Limanı'nın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından Ocak ayında gerçekleştirilen ve 6 firmanın katıldığı ilk ihalesi, açık artırma turunda katılımcıların teklif vermemesi nedeniyle iptal edilmişti. Açık arttırma turunda başlangıç tutarı ise 516 milyon dolar olarak belirlenmişti. 


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com


Geri Dön